Društvo

Haos zbog prevare nekoliko stotina ljudi: „Nefa“ nameštaj razgrabljen, a očajni kupci imaju samo jedno pitanje

Stotine građana širom Srbije koji nisu dobili nameštaj od kompanije „Nefa“, a platili su ga, teško da će biti obeštećeni, tvrde poznavaoci prilika na srpskom tržištu, ali i prodavci u ovoj ruskoj kompaniji čiji su vlasnici preko noći zatvorili proizvodnju i prodaju u Srbiji, i na ulici ostavili 550 radnika, piše Blic.

„Ko je nešto uspeo da uzme iz salona širom Srbije ili magacina, dobro je prošao. Ko nije, teško da će i moći. Nameštaj je već razgrabljen, a u glavnom magacinu u Beogradu ceo asortiman je zaplenio vlasnik magacina jer mu Rusi nisu platili zakup. Tako je praktično ugašena nada za obeštećenje na taj način“, kaže za „Blic Biznis“ direktor jednog od ukupno 34 prodajna salona „Nefa“ nameštaja u Srbiji.

A nameštaj su grabili i kupci i prodavci. Kako saznaje Blic, prodavci su od svojih direktora dobili poruku da uzmu nešto od nameštaja i da na taj način nadoknade neisplaćene zarade.

U međuvremenu su za problem u firmi saznali i kupci kojima nameštaj nije isporučen, pa su i oni pojurili u prodajne salone. O problemima iz „Nefa“ nameštaja ih niko nije prethodno obavestio, piše Blic.

Oni koji nisu znali za glavni magacin na Voždovcu išli su u direkciju ove ruske firme na Novom Beogradu. Kako je „Blic Biznis“ pisao, tamo im je koordinator prodaje u „Nefa“ nameštaju rekao da firma nema ni novac ni nameštaj.

To je izazvalo toliko ogorčenje građana da su pojedinci uzimali inventar iz kancelarije u koju su došli i nosili ga kući.

Rok isporuke, inače, bio je 40 dana, a mogućnosti plaćanja su bile višestruke od plaćanja kešom do odloženog plaćanja čekovima i kreditnim karticama.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, ponovio je za „Blic Biznis“ da prevareni kupci nemaju mnogo nade da će dobiti plaćeni i poručeni nameštaj ili vratiti novac.

„Jedino ako „Spilit“ (ruska firma u čijem je portfoliju i „Nefa nameštaj“) ima pravnog naslednika kupci bi mogli da očekuju da neće ostati bez novca ili nameštaja. U suprotnom, fabrika će otići u stečaj, a dalje je sve neizvesno, jer je pitanje kolika će uopšte biti ta stečajna masa. Reč je o klasičnoj priči sa sumnjivim stranim investitorima. Slično je bilo i sa „Hendijem“ koji su se reklamirali kao najjeftiniji da bi preko noći pobegli iz zemlje. Strani investitori u takvim situacijama unapred naprave računicu koliko su uložili para, a koliko će izvući para i profitirati prevarom klijenata i radnika“, naglasio je Papović.

 

„Spilit“ je u Vranje stigao 2017. godine i započeo proizvodnju nameštaja u pogonima „Jumka“, kojima danas takođe duguju novac za zakup. U februaru ove ova ruska kompanija je otvorila novi pogon u Somboru.

U Srbiji imaju 34 prodajna salona, isključivo u tržnim centrima.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments