Društvo

Hrvat tvrdi da je tukao Šešelja: “Žao mi je što nisam jače”

“Zvali su ga Vojo Žirafa, bio je arogantan poput kočijaša i nesklon šali”

Novinar 24sata.hr i magazina “Autostart” Željko Milićević s Vojislavom Šešeljem je išao u školu i seća se da ga je istukao prilikom prijema u Savez komunista. Zvali su ga Vojo Žirafa, bio je arogantan poput kočijaša i nesklon šali, piše Milićević u autorskom tekstu koji prenosimo.

– Kad je 1971. Vojislav Šešelj postao član Saveza komunista, već je bio predsednik Omladinske organizacije (SSO), odličan đak u trećem razredu i najmlađi član SKJ-a u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, gde je rođen 1954. Zapravo, partijsku knjižicu dobio je na Tjentištu, odnosno Sutjesci, u ozračju uspomena na Petu nemačku ofanzivu i sećanja tad živih heroja.

Tamo nas je bilo oko 500 srednjoškolaca i svima su ispisane partijske knjižice. Kada mi je banuo u sobu, u kojoj sam bio s devojkom, rekao sam mu da sam došao na izlet, a ne po knjižicu. Zgranut, planuo je i nasrnuo na mene pa je dobio malo batina. Često sam u životu zažalio što nisam bio ‘uverljiviji’ – piše Milićević.

školi je bio upečatljiv, kao i za vreme sastanaka opštinskih i gradskih omladinskih organizacija, gde smo se sretali jer sam ja bio čelnik Mladih u Petoj gimnaziji (u koju je išao i Bakir Izetbegović, jedan od najlošijih đaka). Tu sam poziciju izabrao kako bismo se izborili za nošenje duge kose i minića, kao i pušenja u odabranim prostorijama, a on je bio postavljen od partijskih otaca.

Arogantan, uvek nadmen, poput kočijaša ili čuvara zatvora, nesklon šali u sredini koja ‘od nje i s njome živi’. Retki su ga voleli, ali j enekima bio potreban. ‘Uskogrudna komunjara s dna kace’ na Pravnom je fakultetu za tri godine diplomirao kao vrhunski student. Postao je jedan od najmlađih asistenata na Fakultetu političkih nauka i prvi student-prodekan.

Vojo Žirafa, kako su ga zvali, pored svega toga je bio intenzivno angažovan u SK i u organizaciji Saveza studenata. Problemi s komunistima počeli su nakon što je magistrirao, a plagijatom nazvao magistarski rad Brane Miljuša, dugogodišnjeg predsednika Omladinske organizacije BiH i ‘sekretara Gradskoga komiteta Saveza komunista Sarajeva’, koji mu je bio i suparnik za mesto asistenta na Pravnom fakultetu. Plagijat je i dokazao, ali je direktiva iz SKJ bila da to ne ide u javnost. Ali je ipak znala ‘cela čaršija’.

Bila je to iskra koja će Vojislava učiniti prevratnikom, ultranacionalistom, mrziteljem komunizma… Kako je počeo da ruši sve pred sobom, podmetnuli su mu u ranoj fazi nacionalizam i antikomunizam, a onda im se uistinu priklonio.

Postao je politički disident, odnosno opozicija komunizmu. U Beogradu se družio s disidentskom elitom, udarnim timom Dobrice Ćosića.

Zbog nacionalističkih izjava 1984. je bio osuđen i odležao dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ostalo je sve poznato – napisao je Milićević.

(Izvor: Espreso.rs)

Comments

comments