PolitikaSvet

Hrvati i Slovenci bojkotuju supermarkete zbog “Tita” i “Jovanke”!

Pivara iz Črnomlja u Beloj Krajini u Sloveniji proizvela je svetlo pivo “Tito”, i “Broz” a uz njega gorko, pšenično pivo naziva “Jovanka”. Prozvođač piva je tvrtka “Komunajzer” iz Novog Mesta. Komunajzer na slovenačkom znači stari komunista.

Pivo je  promovisano tokom leta ove godine, našlo se i na policama Lidla u Ljubljani i izazvalo velike polemike.

Pivara je dobila besplatnu reklamu na društvenim mrežama, ali se Lidl suočio s ozbiljnim problemima, pa i pozivom na bojkot njihovih prodavnica. “Nije nam cilj na bilo koji način povrediti bilo čije političke osećaje”, saopštili su tada iz Lidla.

Oko imena “Tita i “Jovanke” razvila se javna rasprava da li je u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizovati, odnosno “slaviti” vodeće osobe nekadašnjeg sistema.

Posebno je osetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita koji je za većinu komunistički diktator, a za leve političke stranke u Sloveniji zaslužan za samostalnost te države i uključenje Prekomurja, Pirana i Kopra u sastav Dežele.

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslovenskom predsedniku, dok opštine i gradovi koji nisu menjali stare nazive mogu sami da odluče hoće li tako ostati ili će ukloniti ploče sa imenima Tita i njegovih saradnika.

Kad smo pomislili da je ta afera zaboravljena Lidl je povukao novi potez kojim su mnogi u Sloveniji zgroženi. Pivo “Tito”, Broz”  i “Jovanka” reklamira u katalozima koji su poslani na adrese brojnih Slovenaca.

Zbog pojave ‘Tita’ i ‘Jovanke’ Janez Janša, predsjednik SDS-a i šef slovenačke opozicije, pozvao je na izbegavanje prodavnica u kojima se prodaje to pivo, a poziv na bojkot Lidla širi se i društvenim mrežama u Hrvatskoj.

U pozivu se Hrvatice i Hrvati pozivaju da ne kupuju u Lidlu jer je “na police slovenačkih poslovnica lansirao pivo pod imenom”Komunajzer”,  (komunajzer je ime  tvrtke, a ne piva , op. a.) “Tito”, “Broz” i “Jovanka” a što namjerava učiniti i u poslovnicama u Hrvatskoj”.

Biće zanimljivo pratiti ovaj slučaj naročito u kontekstu skandala kad je Lidl na pakovanja grčkih jogurta s crkve izbrisao krstove i tako uvredio mnoge vernike širom sveta.

(izvor: maxportal.hr)

Comments

comments