Svet

HRVATSKA: Radnici izmetom gađali zgradu Vlade

Hiljadu radnika nekad kultnih brodogradilišta „3. maj“ iz Rijeke i Uljanika iz Pule došlo je danas pred zgradu hrvatske vlade, a neki su palili baklje i bacali izmet pred vrata Banskih dvora u znak protesta što nisu dobili plate za jul.

Agonija najvećih hrvatskih brodogradilišta ni posle ovog prvog velikog štrajka u mandatu premijera Andreja Plenkovića nije završena, iako su u Zagrebu dobili obećanje da će im uskoro biti isplaćene plate i za jul i za avgust i da se dogovara sa strateškim partnerima preuzimanje dva bivša giganta.

Ovo je drugi put za kratko vreme da se na zgradu hrvatske vlade baca izmet, jer je to pre nekoliko dana uradila i jedna slobodna novinarka, koja je odmah završila u zatvoru. Brodograditelji nisu uhapšeni, već su dobili obećanja da će uskoro biti smenjena uprava brodogradilišta koja je radnike i dovela u tešku situaciju. Da apsurd bude veći, baš ovih dana direktor Uljanika Đani Rosanda se uselio u velelepnu vilu u Puli, sa bazenom od 40 kvadrata, pa su radnici nosili transparent: „Rosanda, dolazimo u tvoju vilu!“

 

Radnički štrajk pred Banskim dvorima protekao je u krajnje naelektrisanoj atmosferi, radnici su vikali i optuživali HDZ, ali i lokalni IDS za situaciju u kojoj su se našli. Orilo se: „Lopovi, lopovi“. Deo radnika iz prvog reda do ulaza u vladu je poručio političarima da će im se „tresti gaće“. Na put u Zagreb je sa radnicima trebalo da ide i jedan od direktora, ali su ga izbacili iz autobusa i poručili da ne garantuju za njegovu bezbednost.

„Otići ćemo u Irsku ako nas vi ne trebate!“, pisalo je na transparentima, a većina je optuživala divlji kapitalizam sa blagoslovom Evrope za stanje u kojem su se našli. Mnogi su pitali i gde su pare koje je do sada država dala za brodogradnju, ali odgovor, naravno, nisu dobili. Jedino postoji usmena garancija da će cela uprava podneti ostavku ako se obezbede dve plate i krene u pregovore sa novim strateškim partnerom.

Zanimanje za nekadašnje divove u brodogradnji iskazao je Danko Končar, poslovni čovek koji vodi i brodogradilište u Trogiru, ali su i njegovi radnici ovog meseca pretili štrajkom. Inostrani investitori zasada nisu zainteresovani, jer novih narudžbina nema, a hrvatska brodogradnja je doslovno na kolenima.

(Izvor: novosti, srbin.info)

Comments

comments