Društvo

Incidenti na protestima u Boru i Kikindi

Večeras je održano više protesta širom Srbije, ali su nažalost zabeleženi i prvi incidenti i to u Boru i Kikindi.

U Boru građani koji su mirno šetali ulicama Bora gađani su iz obližnjih zgrada jajima i polivani vodom.

Protest je inače, kao i prethodnih puta, počeo u 18 sati na platou Doma kulture. Okupljenima se obratio Srđan Milivojević.

On je poneo ofinger i poručio predsedniku Aleksandru Vučiću da će ga posle pada sa vlasti na njemu čekati zatvorsko odelo umesto onoga koje sada nosi, a koje prema Milivojevićevim rečima vredi 6.000 evra.

“Poručujem Vučiću, članovima Srpske napredne stranke, i svim građanima ove zemlje da će jedino vešanje koje će se desiti u Srbiji kada on padne sa vlasti je kada oni na ovaj ofinger povešaju svoja skupa odela kupljena otetim parama od opljačkanih penzija i kada svoje sakoe od 6.000 evra zamene za robijaške uniforme u Zabeli”, kazao je Milivojević.

Građanima Bora i Srbije on je poručio da će nova vlast poništiti privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i ovaj kombinat vratiti državi.
“To što je prodato budžasto biće nacionalizovano i vraćeno onima od kojih je oteto. Ono što je dato kao cena biće vraćeno, a ono što je dato kao mito to će morati da potraže od Vučića i njegove ekipe”, reakao je Milivojević.
U Kikindi, građani koji su prolazili pored stambene zgrade u miru, pojedinci su sa prozora gađali jajima i uzvikivali uvredljive reči.
Organizatori protesta za incidente optužuju lokalne medije, a njihovo saopštenje prenosimo
Lokalni mediji iz Kikinde, podgrevajući režimsku podelu na podobne i nepodobne građane, patriote i izdajnike, stvorili su atmosferu agresije prema ljudima koji šetnjama #1od5miliona protestuju protiv nasilja.
Propagandom i lažnim i neobjektivnim izveštavanjem režimski mediji su doveli do toga da se na mirnim protestima koji se održavaju širom Srbije dese incidenti od strane pojedinaca koji nisu učestvovali u protestnoj šetnji.
Građane koji su prolazili pored stambene zgrade u miru, pojedinci su sa prozora gađali jajima i uzvikivali uvredljive reči.
Jedan od gostiju protestne šetnje bio je i sportski novinar, Milojko Pantić koga su, u prolazu, sa zgrade polili kofom hladne vode i uvredili pogrdnim imenima.
Organizatori protesta pozivaju medije da rade svoj posao na objektivan i nepristrasan način i budu svesni toga da njihove reči mogu dovesti do strašnih posledica.
Medijska propaganda koja se, pod okriljem vlasti, vrši protiv građana koji se bore za osnovna ljudska prava, dovodi do nasilnog ponašanja i buđenja besa u ljudima.
Jedan od zahteva protesta jeste sloboda medija, koja je neophodna da se ovakvi incidenti više ne dešavaju.
Podsećamo da je huškaška prljava propaganda režimskih medija prethodila ubistvu Olivera Ivanovića i pokušaju ubistva Borka Stefanovića.
Vlast i njeni mediji su direktno odgovorni za večerašnji incident u Kikindi.
(Izvor: poceloje.rs, bor030.net)

Comments

comments