Društvo

“Informer”, “Srpski telegraf” i “Srbija danas” ove godine dobili 7 MILIONA od države!

Listovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i portal srbijadanas.com rekorderi su u kršenju novinarskog kodeksa, a na ovogodišnjim konkursima za medije do sada su dobili oko sedam miliona dinara u 12 lokalnih samouprava, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA OSTAVLJA PUSTOŠ: VLADA DAJE 360 MILIONA BEOGRADU DA POKRIJE MINUS!

Istraživanje UNS-a pokazalo je da su u Somboru, Pančevu, Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Kuli, Subotici, Plandištu, Sremskim Karlovcima, Kikindi, Bačkoj Palanci i Staroj Pazovi „Informer“, „Srpski telegraf“ i srbijadanas.com dobili ukupno 6.650.000 dinara.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Saveta za štampu, „Srpski telegraf“ najviše je kršio novinarski kodeks – 1.282 prekršaja, dok je „Informer“ bio na četvrtom mestu sa 953 prekršaja. Za devet nedelja praćenja utvrđeno je, u istraživanju Saveta, da je portal srbijadanas.com u prošloj godini 938 puta prekršio novinarski kodeks.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO ZA NS: GRAĐANSKI POKRETI USPEŠNO ODOLEVAJU POKUŠAJIMA SNS-A DA UNIŠTI GRAD!

UNS je podsetio da je u Pravilniku za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koje je donelo Ministarstvo kulture i informisanja, jedan od kriterijuma koje komisija mora da ima u vidu jeste da li je medij koji konkuriše u poslednjih godinu dana poštovao etičke i profesionalne standarde.

Komisije koje su ove godine ocenjivale projekte u 12 lokalnih samouprava i „Informeru“, „Srpskom telegrafu“ i portalu srbijadanas.com dodelile novac, bile su formirane od predstavnika istih organizacija.

U 12 komisija koje su odlučivale bilo je devet predstavnika udruženja Nova mreža Srbije i po tri predstavnika Asocijacije elektronskih medija Vojvodine i Udruženja elektronskih medija.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTRI SINIŠA I MAJA: DOKAZ DA SNS JOŠ BRŽE I JAČE RADI NA UNIŠTAVANJU SRBIJE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments