Društvo

Inicijativa “Odbranimo Košutnjak” ispred Ministarstva: Trivane, šta ste uradili?

Inicijativa Odbranimo Košutnjak, danas je, simbolično, u 5 do 12 časova održala skup ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine, a tema skupa bila je “STOP AEROZAGAĐENJU”.

Medijima se na skupu obratila predstavnica ove inicijative Snežana Nedeljković koja je ministru za zaštitu životne sredine na pisarnici ostavila Dopis u kom zahteva odgovor na pitanje šta je preduzeto kako bi se sprečilo zagađenje vazduha, s obzirom da je Beograd prošle godine bio među najzagađenijim gradovima u svetu.

“Hitne mere u cilju sprečavanja zagađenja vazduha, kao što je na primer zabrana kretanja vozilima starijim od 10 godina, Vlada je najavila još početkom ove godine. Međutim, od tih mera nismo videli ni traga i zato pitamo ministra Trivana – šta je preuzeo kako bi građanima Srbije bilo omogućeno jedno od osnovnih prava, a to je pravo na zdravu životnu sredinu i čist vazduh”, rekla je Nedeljković za Gerilu.

Skup je najavljen u vidu regionalne aktivnosti, koja je istovremeno trebalo da se odvija i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Međutim, kako organizatori navode, došlo je do nesuglasica sa hrvatskom organizacijom Zeleni odred Vidra, koja je u najavi događaja najpre prikazala mapu Srbije zajedno sa Kosovom i Metohijom, a potom se ogradila od toga i izvinila se navodeći da su oni legalisti i evropejci, te da Kosovo priznaju kao nezavisnu državu.

Inicijativa Odbranimo Košutnjak zbog ovog incidenta ogradila se od regionalnog događaja, održavši samostalan skup, ali takođe navodeći da i dalje veruju u ideju regionalne saradnje, ali sa organizacijama koje će ekologiju i zaštitu životne sredine staviti iznad političkih interesa.

Protestni skup za zdrav vazduh i protiv aerozagađenja podržao je i Pokret #1od5miliona, čiji su aktivisti poručili da državu koja brine o ljudima nije moguće izgraditi bez države koja brine o zdravoj životnoj sredini.

Comments

comments