Politika

Ipak bez parlamentarnih izbora?

Vanredni republički izbori neće biti održani istovremeno sa izborima u Beogradu, rečeno je Danasu u vrhu vlasti.

Parlamentarnih izbora zajedno sa gradskim neće biti

Foto: EPA

Kako ovaj dnevni list prenosi, njihovi sagovornici su kategorično odbacili mogućnost da će Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, odlučiti da se ide i na vanredne parlamentarne izbore, odnosno da oni budu održani istovremeno sa izborima za grad Beograd na proleće ove godine.

Ova Vučićeva odluka može biti promenjena na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora SNS, ali, prema rečima naših sagovornika, male su šanse da se to dogodi. I sam Vučić je nedavno rekao da ne veruje da će biti preglasan na vanrednoj sednici Predsedništva koja je zakazana za sutra.

Uoči ove sednice mediji pišu da je većina visokih funkcionera SNS za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i da u tome prednjače Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović. Sagovornici Danasa bliski SNS ipak napominju da nije isključeno da Predsedništvo nadglasa Vučića, ali i da njegov predlog ipak potvrdi Glavni odbor. To bi, kako kažu, uskomešalo političku scenu, a javnost bi stekla utisak da u SNS jedan čovek ne donosi odluke.

Prema njihovim saznanjima, Glavni odbor SNS planira se za 20. januar u velikoj sali Sava centra, kada bi trebalo da se stavi tačka na spekulacije o održavanju vanrednih republičkih izbora. Juče, međutim, nismo uspeli da dobijemo potvrdu ove informacije. Na prošloj sednici GO, održanoj u novembru prošle godine, takođe se glasalo o vanrednim izborima i tada je rezultat glasanja bio 500 glasova protiv i četiri glasa za vanredne parlamentarne izbore.

Tada je Vučić predložio da se u martu ide samo na gradske izbore, a da parlamentarni izbori budu održani onda kad im je i vreme. On je istom prilikom rekao da Srbija ne može da čeka i dodao da možda odluka o neodržavanju vanrednih parlamentarnih izbora nije u najvećem interesu stranke, ali i da je lično apsolutno uveren da je to u najboljem i najvećem interesu Srbije.

Govoreći o izborima, Vučić je rekao da se o tome ozbiljno pričalo na sednici GO naprednjaka. Kao iznete argumente za izbore u martu on je naveo da bi onda 2022. imali sve izbore zajedno, a do tada četiri godine mira za rad. Dodatni argument za, prema njegovim rečima, bili su i pritisci spolja. Kako je dodao, argumenti protiv parlamentarnih izbora su manje brojni, gotovo da ih nema.

“Iz ugla stranke ih definitivno nema, ali iz ugla države ima jedan. Mi ne kupujemo glasove, možemo na oči narodu jer imamo šta da pokažemo, ali se brinem jer nećemo moći da razgovaramo o Kosovu i reformama”, rekao je Vučić u novembru prošle godine.

Održavanje vanrednih izbora svakako bi usporilo proces rešavanja problema Kosova koji Vučić najavljuje za mart ili april ove godine. Ukoliko je sa predstavnicima EU, Amerike i Rusije Vučić postigao dogovor da taj problem bude rešen, onda se od njega očekuje da proces ne zaustavlja izborima, već da do kraja godine učini sve neophodne korake koji bi doveli do rešenja.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments