Društvo

Ipak neće doći do drastičnog poskupljenja goriva

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović ne očekuje bilo kakvo enormno poskupljenje goriva, o čemu se poslednjih dana spekuliše u javnosti.

“Ne postoji nijedan pokazatelj koji može reći da će cena goriva u Srbiji enormno poskupeti niti biti niža, tržište je stabilno, i svi na tržištu će imati dovoljne zalihe. Bilo kakve kataklizmične i spektakularne najave o drastičnom poskupljenju su paušalne”, kaže Mićović za Tanjug.

Poskupljenje goriva od par dinara u poslednjih nekoliko nedelja je, kako ocenjuje, posledica kumulativnog efekta različitih tržišnih uticaja, među kojima je i povećanje akcize na naftne derivate.

“Od početka godine do danas benzin je poskupeo za blizu 2 dinara, dizel za blizu 4 dinara, a u tom periodu akciza je povećana za 1,6 dinara, što, kada se uključi u osnovicu za PDV, znači blizu 2 dinara”, navodi Mićović.

Prema njegovim rečima, ni trenutne promene na svetskom tržištu nafte nisu dovele do nekog velikog poskupljenja, jer se uticaj cene sirove nafte na cenu goriva na pumpama odrazi u odloženom periodu — za mesec, mesec i po dana.

Dodaje da bi moglo da se desi i da, pod dejstvom nekih drugih uticaja, dođe do neutralizovanja tog efekta. Međutim, kaže da bi država trebalo da povede računa da ima dovoljne zalihe da odgovori na eventualne poremećaje na tržištu.

Kako ocenjuje, aktuelna cena nafte tipa “brent” od 74 dolara po barelu je značajno niža u odnosu na period od 2010. do 2013. godine, kada se kretala između 100 i 110 dolara, ali jeste veća u odnosu na prošlu godinu.

“Sada smo upravo u periodu trenda rasta cena sirove nafte, ali samo pre mesec dana je bio trend pada. To pokazuje da je reč o jednom vrlo živom, dinamičnom tržištu i istovremeno vrlo plašljivom kada su u pitanju ovakve tenzije kao što se dešava na Bliskom istoku”, ističe on.

U naftnoj industriji je, kako kaže, vrlo važan podatak kolika će biti prosečna godišnja cena “crnog zlata” u 2018. godini, koja je početkom godine projektovana na nivou od 57 do 64 dolara. Međutim, u te procene niko ne može da uvrsti geopolitičke tenzije i ratne sukobe, jer je to nešto što nastaje u vremenu, zaključio je Mićović.

(Izvor: n1, bizlife.rs)

Comments

comments