DruštvoKorona

Irena Živković: Poštovana “struko“, sram vas bilo! Igrate se potrebama dece sa teškoćama u razvoju!

Irena Živković, predsednica UG “Izbor postoji” i lokalnog odbora Stranke slobode i pravde u Boru, otvorenim pismom reagovala je na danas donetu Uredbu Vlade da se deci sa autizmom dozvoli kretanje 17 do 20 časova radnim danima, kao i subotom i nedeljom od 15 do 20 časova. Ova uredba, nejasna i nepotpuna, nastavak je prakse koju je Krizni štab, prema deci sa teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, ustanovio još pre mesec dana, a koju je Irena Živković ocenila kao “igranje sa osnovnim životnim potrebama tih ljudi.

Njeno pismo u nastavku prenosimo u celosti:

“Poštovana struko”,

već mesec dana se igrate sa osnovnim životnim potrebama dece koja imaju ozbiljne probleme u psihofizičkom razvoju i čiji se roditelji već godinama bore sa tim problemima.

Mnoga od te dece ovih dana, zbog vaših igrarija, dobijaju panične napade, nastupe besa, agresivnosti prema roditeljima, samopovređuju se, a moguće je i da dolazi do epi napada.

Uveli ste vanredno stanje, a niste pre toga razradili ni jednu jedinu meru, niste napravili plan, niste sagledali posledice, niste se konsultovali sa pravom strukom. Uveli ste vanredno stanje i od prvog dana odluke donosite stihijski, pa ih isto tako i povlačite, pa isto tako i donosite nove. Zbunjujete već uplašene ljude.

Doneta je Uredba po kojoj samo deca sa autizmom mogu da dobiju dozvolu kretanja u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja i to “radnim danima od 17-20h i vikendom od 15-20h“.

Ipak, neke lokalne samouprave izdaju dozvole za kretanje “radnim danima od 18-20h i vikendom od 10-12 i od 18-20“, dok neke izdaju dozvole za kretanje bez termina, a neke čak i odbijaju zahteve roditelja.

Da sve bude komplikovanije, danas dr Kisić, na konferenciji za novinare, kaže: “Za sve roditelje čija deca imaju zastoj u razvoju, a pogotovo autizam.”

Mislim da nijedan doktor koji drži do sebe ne bi tek tako koristio termine koje očigledno da ne razume u dovoljnoj meri.

Šta sve ovo znači?

Da li mislite samo na psihički ili i fizički zastoj u razvoju?

Da li od 18h ili od 11h?

Da li čekati dozvolu iz svoje opštine ili je dovoljno poneti sa sobom nešto od lekarske dokumentacije?

Da li poštovati dozvole koje su već izdate, a u suprotnosti su sa Uredbom?

Kada ćete doneti poseban protokol o lečenju ukoliko se zarazi ovakvo dete?

Da li znate da se neka od te dece ne smeju razdvojiti od svojih staratelja?

Da li znate da je nekoj od te dece nemoguće zub popraviti bez totalne anestezije?

Ko će o njima da se stara ako se zaraze? Na koji način?

Da li imate bar jedan jedini smisleni odgovor na svakodnevne muke i pitanja kojima roditelji, u svojoj bespomoćnosti, zasipaju udruženja koja se bave ovom temom?

“Poštovana struko”, nije ova grupacija ljudi neko sa kim se možete ovako igrati!

Neki od njih su godine proveli po bolnicama sa svojom decom, neki od njih više nemaju snage da se bore sa sistemom koji u ovoj državi skoro nikada nije na njihovoj strani, neki više ne mogu da dišu od silnih strahova sa kojima moraju da žive.

Da li bar o ovakvim stvarima možete da konsultujete nekog ko je stvarno stručan na ovom polju?

Da li je čak i za to bitno samo da je politički podoban?

U ime roditelja dece sa teškoćama u razvoju želim da vam kažem: “Poštovana struko”, sram vas bilo!

Da je trenutna Srbija pravna država, pozvala bih vas i na odgovornost.

Irena Živković

 

Comments

comments