Društvo

Ispovest čoveka koga su reketirali naprednjaci: “Tražili su 30% vlasništva, morao sam da zatvorim firmu”

Miloje Vojinović, nekadšnji direktor čačanskog Komunalca, izjavio je u emisiji Otvoreno o svemu OzonPressa, da je bio primoran da zatvori firmu u Beogradu jer su mu funkcioneri SNS tražili 30 odsto firme.

Kako je rekao, firma Vaseko osnovana je 2015. godine i u njoj je 50 odsto firme imala cementara Lafarž. Bavila se preradom sekundarnih sirovina na beogradskoj deponiji Vinča i imala je potpisan desetogodišnji ugovor sa beogradskom Čistoćom o preradi otpada. U firmi je radilo 80 radnika, od kojih je 30 bilo iz zatvora.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) SMEJURIJA: ORDEN KOJI ĆE DOBITI VUČIĆ NAMENJEM JE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA U RUSIJI!

-Doživeo sam da ostanem bez ozbiljne firme u koju su bili uključeni mnogo veći igrači, počev od cementare Lafarž i firme Banprom. Mi smo napravili zajedničko preduzeće u Beogradu. Reč je o firmi Vaseko, a jedan od osnivača sa 50 odsto bila je cementara Lafarž, koja je našla interes da deo otpada koristi u proizvodnji cementa. Oni su uzimali oko 200 tona otpada kao alternativno gorivo. Skoro tri meseca sam radio morfologiju otpada na deponiji Vinča. Jedan od učesnika je i naša firma iz Čukojevca kod Kraljeva koja je najveći domaći proizvođač opreme za reciklažu. Firma je osnovana vrlo korektno, na samoj deponiji uzeli smo u zakup tri hektara zemlje na period od 10 godina. Asfaltirali smo prilaz, doveli struju, napravili halu 60 sa 30 metara, liniju za preradu koja je prerađivla 90 tona komunalnog otpada na sat. Vadili smo sekundarne sirovine, a ostalo je išlo za proizvodnju cementa. Jedan deo smo prodavali kompaniji Holcim iz Popovca. Dnevno smo prerađivali 350 tona otpada, od 2.000 tona koliko se dnevno stvori u Beogradu. Sve radnike smo uzeli sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Sve do jednog. Bilo nas je 80, od čega 30 zatvorenika iz CZ-a i Padinske skele. Svi su uredno bili prijavljeni, svima su se plaćali doprinosi. NZS nas je 2016. pohvalila i nagradila, dobio sam plaketu kao malo preduzeće koje je najviše zaposlilo radnika bez pomoći države, rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečima, nekoliko meseci kasnije, usledio je poziv na sastanak kod direktora beogradske Čistoće, gde su se našli funkcioneri SNS i koji su otvoreno tražili 30 odsto firme. Kako nisu želeli da na to pristanu, doneta je odluka da se firma zatvori.

-Onda počinju pritisci na nas od strane funkcionera vladajuće stranke, odnosno čelnika SNS-a u Beogradu. Pozvali su nas na sastanak kod direktora beogradske Čistoće. Tamo su se pojavila dva funkcionera koji su otvoreno rekli: Pa šta vi mislite, ovo sami da radite? Pa ne može. Nama nije traženo da se plati reket, da uplaćujemo za neke sportske ili muzičke manifestacije. Ne. Ovde je otvoreno traženo 30 odsto suvlasništva u postojećoj firmi. To su visoki funkcioneri SNS. Onda smo doneli odluku da u novembru mesecu sve radnike otpustimo. Moj savet im je bio da odu ispred Skupštine grada Beograda, da štrajkuju kod Siniše Malog i njegovog menadžera Vesića. LJudi su ostali bez posla, objasnio je Vojinović.

Vojinović nije želeo da kaže o kojim se funkcionerima SNS-a radi, ali je rekao da je kasnije saznao da imaju firmu koja se takođe bavi preradom sekunadarnih sirovina.

-Imam svedoke, sve papire…. Alternativa je bilo otežano ili nemoguće poslovanje, jer naš materijal za cementare morao je da izađe kroz dve kapije beogradske Čistoće. Istog trenutka, obezbeđenje nam je zabranilo da bilo šta možemo da plasiramo od robe. Ako vi nešto proizvodite, a ne možete da plasirate, vi ste odmah u problemu. Samo gomilate troškove. Kasnije sam saznao da oni imaju firmu koja se takođe bavi sekundarnim sirovinama. Verovatno smo im bili konkurencija jer njihovi radnici, koji prebiraju po deponiji, nisu imali šta da prebiraju jer je to po ugovoru stizalo kod nas na preradu, naveo je Vojinović.

Vojinović je u emisiji otkrio i da je njegova firma bila izložena još jednoj vrsti pritiska, a to je da finansiraju uređenje ulice ili fasade neke zgrade u Beogradu po izboru. Pismo je potpisao tadašnji gradonačelnik Siniša Mali.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ U NOVOM AUTORSKOM TEKSTU PRAKTIČNO NAJAVIO PREDAJU KOSOVA?!

-Pre toga je stiglo upozorenje koje je ovako glasilo: Molimo vas da vi, kao društveno odgovorna kompanija, izabereti ulice i objekte koje želite da ulepšate i da uradite fasade, a što će biti u našem i vašem interesu, To je bilo pismo s potpisom gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ja na to nisam pristao, rekao je Vojinović.

Miloje Vojinović bio je direktor JKP Komunalac u Čačku od 2007. do 2012. godine. Nakon smene, postavljen je za načelnika Republičke komunalne inspekcije.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): TEK JE JANUAR, A VEĆ IMAMO ISPALU GODINE!

(izvor: Ozonpress, srbijadanas.net)

Comments

comments