Svet

Italija u panici, Srbija potvrdila četiri slučaja korona virusa

epa08273492 Medical workers wearing protective gear take samples from a visitor at a 'Drive-Through' center for the novel coronavirus, in Goyang city, Gyeonggi-do, Seoul, South Korea, 06 March 2020. With over 6,200 confirmed cases of COVID-19, South Korea currently accounts for the highest number of infections outside mainland China. EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Italijanski premijer Đuzepe Konte doneo je odluku da čitava Italija postane “zaštićena zona tj. da se pooštrene mere za sprečavanje širenja koronavirusa prošire na čitavu teritoriju te zemlje.

Nakon ove odluke mnogi uznemireni Italijani su nagrnuli u supermarkete koji rade 24 sata.

Širom Italije je sve više prisutna slika ogromnih redova ispred prodavnica.

To je nateralo Vladu Italije da uputi apel građanima da ne šire paniku objašnjavajući da se pripremaju nove mere koje predviđaju kretanje radi obavljanja kupovine namirnica.

Sinoć je najavljeno da će čitava Italija postati “zaštićena zona i kretanje će biti omogućeno samo u slučajevima izuzetne potrebe tako da će građani morati da imaju posebne potvrde koje dokazuju razlog njihovog kretanja (posao, zdravstveno stanje…).

“Neće biti više crvenih, zelenih ili žutih zona. Sva kretanja su zabranjena, osim u slučajevima izuzetne nužde, u celoj Italiji, kao što je to bilo određeno za Lombardiju i još 14 oblasti”, kazao je Konte u vanrednom obraćanju.

Srbija – četiri slučaja korona virusa

Na sajtu covid19.rs objavljeni su podaci Ministarstva zdravlja koji potvrđuju da je u Srbiji ukupno četvoro ljudi obolelo od korona virusa dok su dva nova slučaja registrovana juče popodne.

“Do 10. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od ponedeljka do danas u 8 časova testirano je pet osoba, od kojih su dve bile pozitivne, a tri negativne na koronavirus.”, saopteno je na sajtu covid19.rs

Prvi zaraženi u Srbiji registrovan je 6. marta, a virus je pronađen kod muškarca u Bačkoj Topoli. On je smešten u Kliničkom centru Vojvodine. Drugi slučaj zabeležen je u ponedeljak popodne kod jednog kineskog državljanina koji živi i radi u Srbiji.

Vučić: zabranićemo ulazak u zemlju ljudima sa severa Italije i iz Švajcarske, Južne Koreje, Kine i Irana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da je moguće da će biti zabranjen ulazak u zemlju ljudima koji dolaze sa severa Italije, delova Švajcarske, Južne Koreje, Kine i Irana.

Kazao je da nema razloga za paniku zbog korona virusa ali ima za opez i ozbiljnost, navodeći da se može očekivati i da se zabrani ulaz u Srbiju iz nekih zemalja na kratko, pre svega sa njihovih ugroženih područja, kao što je sever Italije.

“Lekari su fantastično uradili svoj posao u Srbij, može se ipak očekivati da broj obolelih raste”, dodao je.

Vučić je rekao da je na državi da pokaže ozbiljnosti i da se virus tretira na ozbiljan način, da su kapaciteti pripremljeni i da je medicinsko osoblje “već umorno”.

On je pozvao starije stanovništvo na oprez, a sve građane da poštuju preporučene mere epidemiologa i infektologa.

Vučić je rekao da se po pitanju reakcije na virus nikome ne može ugoditi, jer će on jednima biti kriv što nije “ugasio život u gradovima” i što nisu zabranjene utakmice i što se ide u bioskop i pozorište, dok bi se drugi pitali čemu te mere, ako bi bile uvedene.

Comments

comments