PolitikaSvet

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti

Foto; Istinomer

Skupština Kosova izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih izabrala novu Vladu Kosova na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Izvor:3 balkaninsight

Pre glasanja sednicu su napustili poslanici Demokratske partije Kosova, koji su dominirali u napadima na Kurtija i novu Vladu.

Posle izbora novi ministri su zajedno sa novim premijerom položili zakletvu.

Prvi zamenik premijera je Avdulah Hoti iz DSK, drugi zamenik premijera je Haki Abazi iz PS.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, ministarka pravde je Aljbuljena Hadžiu, ministar finansija Besnik Bislimi, ministar privrede Rozeta Hajdari, ministar zadravlja Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu je Ljumir Abdidjiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Foto: Istinomer

 

Iz redova Srpske liste ­­­­Dalibor Jevtić izabran je za ministra za zajednice i povratak, Ivan Milojević je ministar za regionalni razvoj, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice izabrana za ministra admini­­­striranja lokalne samouprave.

Lider PS Aljbin Kurti je juče izjavio da Konjufca neće podneti ostavku na funkciju predsednika kosovskog parlamenta već će nakon izbora za ministra njemu po automatizmu prestati funkcija poslanika pa samim tim i funkcija predsednika Skupštine Kosova.

Današnju sednicu Skupštine pratio je veliki broj ambasadora akreditovanih na Kosovu.

Izvor: Beta

Comments

comments