Društvo

IZDAJA: Evo dokaza da je Vučić AMINOVAO stvaranje “vojske Kosova”

Iz kosovskog ustavnog suda je rečeno da nije podnet nijedan zahtev za ocenu ustavnosti zakona koji stvaraju uslove za formiranje “kosovske vojske“, piše Kossev.

Kako se navodi, postojao je rok od osam dana za podnošenje žalbe, ali to niko nije učinio.
Kossev podseća da je Srpska lista najavila da će se žaliti na kršenje ustava samoproglašene države.

“Iako su na konferenciji za medije najavili da će podneti žalbu Ustavnom sudu zbog kršenja odredaba samog kosovskog ustava, to do danas nisu učinili. Najjača stranka kosovskih Srba, Srpska lista, doduše, kako je njen glasnogovornik Igor Simić rekao u Kosovskoj Mitrovici 14. decembra, nije ni očekivala da će taj sud stati u odbranu prava“, navodi Kossev.

Dodaje se i da je rok za reagovanje počeo 14. decembra, na dan usvajanja zakona koji predviđaju formiranje “kosovske vojske”.

“Srpska lista, ali i srpsko državno rukovodstvo su više puta isticali da izglasavanjem zakona o transformaciji KBS prištinske vlasti pokušavaju da zaobiđu ustavne mehanizme za zaštitu prava zajednica kakvo je pravo duple većine i time krše sopstveni Ustav. Naime, Srpska lista smatra da je za izmenu mandata KBS bilo potrebno izglasati ustavne izmene. Za svaku izmenu ustava potrebno je 2/3 glasova svih poslanika kosovske skupštine i 2/3 glasova poslanika svih predstavnika nevećinskih zajednica kojih je u kosovskoj skupštini 20. To znači da bez najmanje 4 glasa srpskih poslanika i svih 10 glasova poslanika koji predstavljaju Turke, Bošnjake, Gorance i zajednicu Roma, Aškalija i Egipćana nije moguće menjati Ustav.Kako bi izbegle ovo, prištinske vlasti su promenile mandat KBS izmenom zakona. Ipak, iz Srpske liste žalbu nisu podneli, ali je ostalo obećanje da će prvaci Srpske liste stati goloruki ispred svog golorukog srpskog naroda”, zaključuje se u tekstu.

(Izvor: Kossev,NSPM.rs)

Comments

comments