Društvo

Iznenađeni ste što SNS hoće da sruši SPENS? Pa srušili su Savamalu, urušili institucije, padali su helikopteri i zidovi…

“Siguran sam da bi u velikoj većini država doneli odluku da se sruši postojeći objekat, izgradi manji i ekonomičniji, sa boljim dvoranama, a da se okolni prostor iskoristi komercijalno” reče nedavno advokat na privremenom radu u Gradskoj kući Miloš Vučević. Govorio je o Spensu (Javno preduzeće Sportski i poslovni centar Vojvodina), gubitašu, ali i simbolu Novog Sada. Ni nedelju dana nakon te izjave – iskreno – ne vidim šta je to toliko zgrozilo moje sugrađane.

Za vreme vlasti stranke kojoj pripada volšebno je srušena Savamala, srušio se helikopter, malo-malo pa padne potporni zid na nekom od milion kilometara autoputeva po Srbiji, padaju zidovi dok su stanari u zgradi, ruše se odnosi s komšijama, a institucije padaju kao kula od karata… Podsetimo, za vreme vlasti iste stranke u prethodnoj inkarnaciji, a kojoj je Vučević nekada pripadao, srušena je do temelja cela jedna država.

PROČITAJTE JOŠ: POVEĆANJE PLATA U PARLAMENTU: PREMIJERKI 300 HILJADA, MINISTRIMA 275!

Novosađani su putem društvenih mreža Vučeviću predlagali šta bi još mogao da sruši, između ostalog i Petrovaradinsku tvrđavu. To je, pokazuje se s vremena na vreme, naša glavna boljka – slabo pamtimo. Još u vreme dok se na čelu Novog Sada nalazila njegova koleginica Maja Gojković, srušeno je i oko 200 metara ograde na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ne sećam se da je iko odgovarao za taj vandalski čin.

A za Vučevićevog mandata planirano je bilo rušenje parkića kod kasarne Maršal Tito, radi proširenja NIS-ove pumpa; zamišljeno je rušenje zelenila po Limanima zarad izgradnje parkinga i garaža, drveće strada i u drugim delovima grada. Srušena je i zaštićena zgrada nekadašnje Komunalne banke… Dakle, nije postojao ni promil šanse da se Vučević založi za bilo šta drugo osim za rušenje. Tako su, očigledno, baždareni.

“Ali u Novom Sadu često nemate takav ambijent, jednostavno ovde se raspravlja o tome da li je benzinska stanica simbol grada”, natuknuo je još M.V. Na gradonačelnikovu žalost, simbol nekog grada nije ono što želi vlast, već ono što građani sami proizvedu u simbol. Bila to cela ulica, obična kafana, drvo ili klupa. Može to biti i stara kapija od kovanog gvožđa, stepenište, pa čak i groblje.

Simbol se ne utvrđuje dekretom. Tako da, koliko god se to gradonačelniku i njegovim šefovima ne sviđa: da, Velika pečurka jeste bila simbol Novog Sada! Kao što su to bili i „Kokra“, „Tunel jeftinoće“, „Žuta kuća“, „Lutrija Vojvodine“ ili „Pilot“… Kao Kineska četvrt, stecište alternativne i andergraund scene u gradu koju, gle čuda, isto ruše. I trščare su bile simbol grada, a skončale su baš za Vučevićeva vakta. Kad već vole da ruše, evo par predloga za gradsku vlast i gradonačelnika:

Srušite već jednom staru kanalizaciju i sagradite novu, da vam sugrađani ne bi plivali u fekalijama prilikom svakog obilnijeg pljuska. Imaćete nepodeljenu podršku svih Novosađana.

Srušite one štrokave udžerice na Vidovdanskom naselju i napravite funkcionalan stambeni blok za ljude koji žive tamo. I njihov ste gradonačelnik, zar ne?

Srušite benzinske pumpe koje niču u stambenim naseljima i proterajte ih na periferiju. Opasne su, valjda je toliko svima jasno?

Srušite ili bar proterajte one kvazi-investicije poput Leara ili Delfija (koji je toliko „dobro“ radio da je čak promenio ime i počeo da dovlači ljude iz dalje okoline, pošto Novosađani više ne pristaju da budu izrabljivani). Ako se dobro sećam, Grad je izgradio čitavu infrastrukturu i plaća ozbiljne subvencije tim firmama?

Porušite preostale visoke ivičnjake i olakšajte tako kretanje osobama sa invaliditetom, roditeljima s dečjim kolicima i biciklistima.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): GRAĐANI “OSLOBODILI” REKU KOJOJ JE IZMEŠTEN TOK ZBOG MALE ELEKTRANE!

Ma evo, srušite makar nelegalni privatni parking na uglu Svetislava Kasapinovića i Koste Racina, koji je investitor protivzakonito napravio prisvojivši javnu površinu.

Na kraju krajeva, rušenje može da bude i bez bagera. U tom smislu, mogao bi Vučević da upriliči sastanak s vrhom gradske policije i tužilaštva i dogovori se oko rušenja kriminalnih klanova i kriminalno-zavičajno-mantijaške ekipe koja drma gradom. I navijačkih grupa, jer je to sve iz istog korena iždžikljalo. Znam da gradonačelnik nema te ingerencije. Pa šta? U ingerencije gradonačelnika ne spada ni etiketiranje, maltretiranje i vređanje sugrađana, pa upravo tome svedočimo već šest godina.

Trebalo bi da sruši nepotizam i stranačko zapošljavanje u javnom i komunalnom sektoru. Mogao bi da sruši tendere i gradske konkurse na kojima sumnjive organizacije i nepostojeći mediji dobijaju milione, dok rade suprotno interesima Novosađana.

Mogao bi makar… U stvari, neka mu predloge daju brojni savetnici koje upravo zato (pre)skupo plaćamo.

Ima jedna izreka koja kaže: Pazi šta želiš, moglo bi da ti se ostvari. Jasno je da gradonačelnikova ekipa uživa u rušenju. Možda im se konačno, ponukani njihovim primerom, masovno pridruže i Novosađani. Pa najzad sruše, šta znam, Rušitelja i kamarilu? Bila bi to baš prava poetska pravda. Bager je ovde već jednom radio u korist građana.

PROČITAJTE JOŠ: KLJUČNI SVEDOK U SLUČAJU “MALI I VUČIĆ PROTIV ŽANDARMA” JE ČLAN SNS-A?!

(izvor: autonomija.info/Dalibor Stupar)

Comments

comments