Politika

Jeremić: Kapacitet za kontrolu izbora preduslov za promene, jačanje stranke je prioritet

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je neophodan preduslov za promenu vlasti kontrola svih biračkih mesta u Srbiji i da će zato najvažniji zadatak Narodne stranke u narednih godinu dana biti jačanje terenske infrastrukture, kako bi mogla da „kredibilno i bez zabušavanja“ isprati izborni proces.

„Za to nam je potrebno oko 17.000 ljudi, što je danas misaona imenica za celu opoziciju, a ne samo za Narodnu stranku. Da bismo mogli da privučemo i obučimo toliko ljudi, moramo mnogo više da radimo na individualnoj prepoznatljivosti Narodne stranke“, rekao je Jeremić u Mokrinu, gde je razgovarao sa građanima i članovima stranke iz Banata i drugih delova Vojvodine.

„Jalove su diskusije o kandidatima dok ne budemo imali kontrolore u svakom selu na svakoj kutiji – od Subotice do Vranja – kako bismo mogli da odbranimo glasove i sprečimo krađu. Razgovori o tome ko bi bio najbolji kandidat za predsednika Srbije su oštrenje ražnja dok se nalazimo na 300 kilometara od šume u kojoj je zec. Ja neću učestvovati u tim raspravama, nego ću jačati stranku“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će 2022. godine biti istovremeno održani parlamentarni i predsednički izbori na kojima će vlast biti promenjena.

„Na tim izborima nastupićemo zajedno sa drugim opozicionim strankama na jednoj listi i sa jednim kandidatom, ali do tada moramo da radimo na jačanju stranke i njene infrastrukture, što savetujem i ostalim opozicionim kolegama. Ako bismo ostali uvezani na sadašnji način, ne bi se bitno pomerili sa sadašnjeg nivoa podrške, što je daleko od potrebnog za promenu vlasti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao Narodna stranka ne ruši jedinstvo opozicije, već da će biti „šampion zajedništva“, za šta se zalagala od kada je osnovana.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, dodao je da se situacija promenila i da „režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića više neće biti tretiran kao do sada, jer je pređena tačka posle koje nema povratka“.

Predsednik Narodne stranke je rekao da će „rušenje Vučićevog režima biti pobeda dobra nad zlim, ali da se nikako ne sme dozvoliti ponovna reinkarnacija te vlasti“.

„SNS je reinkarnacija miloševićevsko-julovsko-radikalskog zla, koje je iz groba ustalo zbog grešaka počinjenih posle 5. oktobra 2000. godine. Ako nakon budućih promena dopustimo da se desi i njegova treća reinkarnacija, upašćemo u generacijski ponor iz kojeg je pitanje da li će i kakvog biti izlaska“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom pregovora o Kosovu i Metohiji, rekao da se ove godine verovatno neće odlučivati o statusu, i dodao da međunarodna zajednica „ne bi trebalo da traži boljeg Vučića od Vučića“.

„Sledeća demokratska vlast u Srbiji moći će da doprinese normalizaciji prilika na Kosovu i u regionu. Zapad bi trebalo da prestane da toleriše diktaturu u Srbiji jer mu je diktator obećao da će završiti Kosovo za dve, najviše tri godine – kao što nama obećava bolji život. Mi ćemo, po promeni vlasti, nastojati da Srbiju uredimo tako da više liči na Češku, a ne na Tursku“, zaključio je Jeremić.

Comments

comments