Politika

Jeremić: za vreme ratova nas je bilo više

Predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je da je demokratija u Srbiji “na udaru predsednika države čiji režim aktivno ruši sve osnovne principe demokratije”.

Jeremić je u autorskom tekstu za briselski “Euraktiv”, koji je taj portal objavio kao odgovor na Vučićev esej “Demokratija u Srbiji na udaru”, napisao da je upravo predsednik Srbije taj koji napada demokratiju, a ne njen zaštitnik.

On navodi da je direktna posledica Vučićevog “galopirajućeg despotizma”to što je narod izgubio nadu u bolju budućnost na šta ukazuju i alarmantno visoke stope migracija iz Srbije.

Narodna stranka je uporedila prirodni priraštaj danas i za vreme svetskih ratova i istakla da je on danas mnogo manji nego tada što ne može biti merljivo zato što je period svetskih ratova za Srbiju došao nakon Balkanskih ratova te predstavio ogromne gubitke u ljudstvu, te verujemo da je Jeremić ovim poređenjem napravio malu grešku.

“Vučić je pod ogromnim pritiskom Evropske unije pokrenuo lažni dijalog smišljen isključivo da ublaži sve oštrije kritike skandaloznih izbornih uslova u Srbiji. On je u svom tekstu izneo apsurdnu tvrdnju da on ne želi da utiče na predstojeći izveštaj o tom pitanju, za čije je sastavljanje zadužen jedan od njegovih najodanijih sluga, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović”, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da Vučić ne pokazuje bilo kakvu nameru da ublaži kontrolu medija, već naprotiv, jača svoj status suverenog gospodara medijskog prostora.

“Pre nešto više od godinu dana, on je organizovao da jedna državna kompanija nelegalno kupi nekoliko privatnih televizija i internet operatora. Poslušni mediji direktno dobijaju novac od vlasti, a režim aktivno pomaže nekima od njih u utaji poreza. Bukvalno nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom i nijedne visokotiražne dnevne novine ne mogu se danas nazvati slobodnim i nezavisnim”, napisao je Jeremić.

Jeremić je, kao bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN naglasio da Vučić ne može i neće pridližiti Srbiju Evropi te da je ta istina poznata svakom diplomati na službi u Beogradu.

“Suština je da je bojkot Vučićevih lažnih izbora na svim nivoima jedini častan i praktičan korak srpske demokratske opozicije”, naveo je Jeremić.

Comments

comments