Izbor UrednikaPolitika

JOŠ JEDAN PLAGIJAT: Napredni spomenik Đinđiću je kopija?!

Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je na konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Кešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

Od prvog dana spomenik je izazvao kontraverze javnosti, uz ocene da rešenje nema nikakvu umetničku vrednost, da je bukvalističko, a dosta negativnih kritika je upućeno i zvučnoj instalaciji Biljane Srbljanović sa koje će se čuti, ni manje ni više, nego glas Zorana Đinđića.

Da stvar bude još gora po Naprednu vlast u Beogradu, ovih dana na društvenim mrežama se pojavila slika spomenika iz Barselone koji neodoljivo podseća na izabrano rešenje!

Predsednik žirija, arhitekta Boris Podreka, rekao da je na konkursu učestvovalo 40 radova, te da je izabrano prvo i drugo mesto, a da su umesto trećeg mesta mesta izabrana četiri otkupa.

“Žiri je konstatovao da su svi radovi visoko kvalitetni, profesionalni i apsolutno odgovaraju kriterijumima. Na (Studentskom) Trgu će se nalaziti tri artefakta od kojih će jedan biti memorijal Zoranu Đinđiću. Radi se o memorijalu koji po našim kriterijumima zadovoljava to što smo želeli i šalje jednu jasnu i prepoznatljivu poruku. Prva dva rada su različita ali su jako bliskog kvaliteta”, naglasio je Podreka.

Da li je ovo rešenje u potpunosti originalno procenite sami:

Spomenik koji će se nalaziti na Studentskom trgu u Beogradu

Spomenik iz Barselone:

IZVOR: Gerila.rs

 

Comments

comments