Politika

Jovanović pita premijerku zašto krije podatke o povećanju siromaštva

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je danas da je žalosno što Vlada Srbije izvrće najnovije zvanične podatke o razmerama siromaštva u Srbiji i upitao premijerku Anu Brnabić zbog čega nije saopštila da je stopa apsolutnog siromaštva skočila sa 6,3 odsto u 2012. godini na 7,2 odsto u prošloj godini.”Zašto ćutite o činjenici da milion i osamsto hiljada naših ljudi (25,5 odsto stanovništva) živi na samom pragu apsolutnog siromaštva, po čemu smo medju rekorderima u Evropi. Zašto prećutkujete da se 400.000 naše dece nalazi u riziku od apsolutnog siromaštva.”, upitao je on u pisanoj izjavi.

Jovanović je premijerku upitao i zašto ne prizna da je ekonomska politika ove i prethodnih vlada favorizovala bogate i direktno uticala na porast siromaštva u Srbiji, kroz smanjivanje penzija i socijalnih davanja, ukidanje besplatnih udžbenika u Beogradu, zabranu zapošljavanja preko konkursa u državnim ustanovama i drugo.

“Zašto insistirate na tezi da je stopa nezaposlenosti prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada znate da je metodologija promenjena 2016. godine i da se ne mogu uporedjivati te dve stope? Ovakvim stavom, gospodjo Brnabić, vredjate inteligenciju i dostojanstvo naših gradjana i samo potvrdjujete da Vi i Vaša vlada nemate nameru da se iskreno uhvatite u koštac sa problemom siromaštva u našoj zemlji”, dodao je Jovanović.

(Izvor: Beta)

Comments

comments