Politika

Jovanović: “Predlog izmena statuta Beograda – jeftin marketinški trik SNS-a”

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je Predlog izmena Statuta grada “jeftin marketing vlasti” koji ne sadrži suštinske mere decentralizacije i ne donosi ništa dobro.

PROČITAJTE JOŠ: VESELJI PRESUDIO HARADINAJU, SLEDE NOVE OSTAVKE U PRIŠTINI

“Da li je decentralizacija to što gradska uprava više neće odgovarati gradskim odbornicima direktno izbranim od gradjana, već isključivo Gradskom veću u kome zamenik gradonačelnika vedri i oblači”, upitao je Jovanović u autorskom tekstu, u današnjem izdanju lista Danas, koji podseća da je Skupština Beograda, na kojoj će biti razmatrane izmene Statuta grada, zakazana je za četvrtak, 25. jul.

Loading…

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, dodao je da se predloženim izmenama Statuta grada Beograda ukida i pravo gradskog parlamenta da kontroliše finansijske izveštaje javnih komunalnih preduzeća, kao i obaveza gradonačelnika i veća da podnose izveštaje gradskim odbornicima, koji predstavljaju glas Beogradjana, prenela je Narodna stranka.

Goranov mali, gradonačelnik Zoran

“Da li je decentralizacija to što jedino u Beogradu savete mesnih zajednica neće moći da biraju gradjani na direktnim izborima? Da li je decentralizacija to što se ukidaju pravobranilaštva gradskih opština i sve se stavlja pod kapu gradskog pravobranilaštva? Da li je decentralizacija to što gradske opštine definitivno neće imati svoj poslovni prostor, svoju inspekcijsku službu, svoju imovinu”, upitao je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ: SVI SPORNI DETALJI U STUDENTSKOM DOSIJEU DOKTORA NEBOJŠE IZ BEOGRADA

On je istakao da je Beogradu potreban novi Statut koji omogućava istinsku decentralizaciju i ograničava izvršnu vlast, a gradskom parlamentu omogućava da vrši pun nadzor nad upravom grada, trošenjem novca poreskih obveznika i poslovanjem javnih preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ: KO JE ZAISTA PISAO VUČIĆEV “AUTORSKI” TEKST U POLITICI?

(izvor: Beta)

Comments

comments