Društvo

Kako je ovo moguće?! Evo koje su stvari skuplje u Srbiji nego u Nemačkoj!

Ista prodavnica, isti proizvod, samo različita zemlja i potpuno drugačija cena, a skoro po pravilu, u Srbiji uvek viša, piše portal Kamatica koja je upoređivala identične proizvode u Srbiji i Nemačkoj, gde je prosečna plata četiri puta veća, a neki proizvodi su tri puta jevtiniji nego u Srbiji.

Ta razlika se najviše vidi u proizvodima namenjenim bebama i maloj deci. Upoređujući cene velikih inostranih lanaca uočeno je da su najveće razlike u cenama hrane za bebe starije od četiri meseca.

PROČITAJTE JOŠ: SNS DOBIO PRVI ŠAMAR ZBOG KOSOVA: DSS IZAŠAO IZ KOALICIJE U 14 OPŠTINA!

Dok je kod nas, u zavisnosti od vrste hrane, teglica koštala i do 219 dinara, u Nemačkoj je hrana tog istog proizvođača 0,75 centi ili u našoj valuti, 90 dinara. Dečije sokove u Nemačkoj mame plaćaju u proseku 0,75 centi (90 dinara), dok su Srbiji na sniženju 149, a redovna cena je čak 179 dinara.

Dodatne potrepštine poput pumpica u našim prodavnicama koštaju 6.000 dinara dok je isti taj proizvod u Nemačkim radnjama svega 29,95 evra.

Kamatica navodi i primer robne kuće koja se bavi prodajom nameštaja i stvari za domaćinstvo, gde podne obloge za terasu ili baštu srpskog kupca koštaju 3.085 dinara za metar kvadratni, a nemačkog 19,99 evra po metru kvadratnom, ili 2.399 dinara.

„Jak uvoznički lobi, ogromne marže i država koja ništa ne radi, to su tri osnovna razloga zašto su cene kod nas, u istom lancu prodavnica, veće nego u bogatijim zemljama. Trgovci su se ovde samo uklopili, vide da koliku god cenu stave, sve im prolazi“, rekao je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

PROČITAJTE JOŠ: IZRAELCI SU NAPRAVILI BUDALU OD VUČIĆA: OD VELIKIH PRIJATELJA DO SLANJA PILOTA NA PROSLAVU OLUJE!

Prema procenama ove organizacije trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata i ne postoji zdrava konkurencija.

„Dokle god imate nekoga iz Privredne komore Srbije ko kaže da trgovci već sada rade sa niskim maržama i da dolazak novih velikih trgovačkih lanaca neće doneti i niže cene, šta uopšte očekivati? pita Papović.

Prosečna zarada u Srbiji je oko 50.000 dinara (416 evra), dok je u Nemčkoj oko 2.000 evra. U razlici između te dve cifre staje i pitanje – kako je moguće u zemlji sa nižim platama prodavati skuplje proizvode, nego u državu u kojoj su plate veće i do četiri puta?

„Ekonomskog opravdanja nema, ali cene se formiraju slobodno, kod nas se koristi maksimalna profitna stopa, a to je uredu i za državu, jer ona tako uzima veći PDV i puni budžet“, naveo je Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

On dodaje da bi udruženja potrošača možda i mogla nešto da poprave kada bi bila ujedinjena, a neka od njih su i paradržavne institucije.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDNA SULUDA VUČIĆEVA IDEJA: ŠTA ĆE NAM NACIONALI STADION OD 250 MILIONA EVRA?!

(izvor: kamatica.com/danas.rs)

Comments

comments