DruštvoKorona

Kako za sada izgleda vanredno stanje u Srbiji

Vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije proglašeno je sinoć ukazom predsednika Republike, predsednice Vlade i predsednice skupštine RS, nakon čega je usledeo niz propisa i pravila koje je donela Vlada Srbije.

Ono što se i sinoć znalo nakon obraćanja predsednika Republike jeste da je starijima od 65 godina savetovano da uopšte ne napuštaju svoje domove. Ukoliko se savet ne ispoštuje Vlada navodi da će biti prinuđena da uvede policijski čas kako bi zaštitila najugroženije i podložnije koronavirusom.

Cene osnovnih prehrambenih sirovina kao i sredstva za higijenu imaju zabranu povećanja cena što znači da u toku vanrednog stanja prodavci neće smeti da povećavaju cenu robe u odnosu na cenu koju je ta roba imala 5. marta ove godine.

Pored osnovnih prehrambenih sirovina ova zabrane se odnosi i na apoteke tačnije na zaštitne proizvode: maske (plastične sa tekstilnim filterom), prekrivke (tekstilne za hiruršku upotrebu), hirurško odelo od papira, papirne maske, zaštitno gumeno odelo, rukavice (gumene, hirurške i ostale), tekstilno hirurško odelo, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol, alkohol i zaštitne naočare.

Škole, fakulteti, vrtići biće zatvoreni “do daljnjeg”, a nastava će se održavati putem interneta i kana Radio televizije Srbije 3 (RTS 3) kao i RTS Planete dok će mogućnost nastave online takođe biti u opticaju.

Granice Republike Srbije su zatvorene za sve osimza državljane Srbije koji su trenutno u inostranstvu, diplomatske predstavnike drugih zemalja i lica stranog državljanstva sa boravištem prijavljenim u Srbiji s time da će po ulasku u zemlju svi oni morati u karantin na period od 14 do 28 dana.

Svako ko prekrši obavezan karantin i samoizolaciju biće sankcionisan kaznom zatvora do 3 godine.

Zabranjeno je javno okupljanje u zatvorenim prostorijama koje broji preko 100 lica na jednom mestu, zabranjeni su svi sportski događaju, kafići rade do 20 časova, dok će teretane i sportski treninzi, bioskopi, pozorišta biti u potpunosti biti zatvoreni.

Bolnice u kojima se leče oboleli od koronavirusa biće štićene od strane Vojske Srbije.

Predsednik Republike Srbije uputio je zvaničan poziv za pomoć Narodnoj Republici Kini, nakon što je rekao da smo sada uvedeli da od strane Evropske unije ne možemo da računamo na solidarnost.

On je dodao da je “na crno” nabavio respiratore te da ih Srbija ima dovoljno ali takođe i da je iz Kine poručeno 5 miliona zaštitnih maski koje treba da stignu za neki dan.

 

Comments

comments