DruštvoKorona

“Kakva je to pravda po kojoj Mitar, Đani, fudbaleri Jović i Prijović sede kod kuće, a Jovana u Zabeli?”

Foto: N1

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je povodom zatvorske kazne mlade Kikinđanke Jovane Popović, koja se već skoro tri nedelje nalazi u “Zabeli” zbog kršenja zabrane kretanja, zatražio da svi građani pred zakonom budu jednaki i upitao zašto država različito postupa u istovrsnim slučajevima.

“Kakva je to pravda po kojoj pevači Mitar Mirić i Đani i fudbaleri Luka Jović i Prijović sede kod svojih kuća, iako su sa namerom kršili zdravstvene propise, šaljući poruku vama i celoj Srbiji da su iznad zakona. U isto vreme, ne postoji dokaz da je Jovana imala bilo kakvo saznanje da je u obavezi da bude u izolaciji”, naveo je Zelenović u otvorenom pismu v.d. predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Predragu Milojeviću, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Postoji jedna bitna razlika između ovih građana Srbije: Jovana je autorka pesme ‘Bagra’ koja upečatljivo peva o prirodi aktuelne vlasti u ovoj zemlji. Ostali, koliko se da videti, nemaju primedbe na funkcionisanje režima”, napisao je Zelenović.

“Nedopustivo je, vrhovni zvaničnici, kažnjavati ljude zato sto loše misle o vama. Po Ustavu ove zemlje dozvoljeno je kritikovati vlast. To pravo ne sme da pogazi bilo kakvo vanredno stanje”, naveo je Želenović.

“Jovana je, takođe, simbol i ugledni primer za svakog građanina Srbije koji nije dobio pisano rešenje o izolaciji, a posle toga je dopao krivičnog progona. Ovakva sudska praksa je nedopustiva, ruši pravni poredak i razara solidarnost među ljudima. Bez solidarnosti, vrhovni zvaničnici, nije moguće voditi bilo kakvu borbu, a kamoli rat protiv ovakve pošasti, kakva je virus korona”, ukazao je on.

“U potpunosti podržavam zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti. Podsetiću, zahteva se zakazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda, na osnovu Člana 47. Zakona o uređenju sudova, na kojoj bi bio zauzet stav o postojećim kršenjima prava građana. Traži se usvajanje stava da bez jasnog dokaza o rešenju kojim se određuje mera izolacije, nije moguće doneti osuđujuću presudu, da je potrebno da u navedenim spornim situacijama nižestepeni sudovi, bez odlaganja, ukinu pritvor za sva lica”, podsetio je Zelenović u pismu.

 

 

Comments

comments