DruštvoPolitika

Katastrofalna ekonomska politika SNS kartela kriva za slab privredni rast

Beograd — Srbija će ove godine imati skroman privredni rast a uslov da dogodine bude veći je rast investicija i popravljane privrednog ambijenta, rekao je Milojko Arsić.

Na pitanje šta utiče na jačanje dinara Arsić je rekao evropska centralna banka svakog meseca u finansijski sistem ubacuje 70 milijardi evra što se preliva i u zemlje na Balkanu. „Restriktivnom monetarnom politikom u Srbiji je za 10 meseci povučeno 90 milijardi dinara pa je povećana ponuda evropske valute“, rekao je Arsić. Dodao je da nije dobro što se intervencijama Narodne banke Srbije više nego što je potrebno sprečava slabljenje dinara.

„Privredni rast će ove godine biti manji od dva odsto dok će stopa rasta zemlja centralne i jugoistočne Evrope biti četiri odsto, a razlog su osim vremenskih neprilika i fundamentalne slabosti i propusti u ekonomskoj politici“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić na promociji časopisa Fonda za razvoj ekonomske nauke „Kvartalni monitor“.

Naveo je da je u budžetu ove godine ostvaren fiskalni suficit, prvi put posle deset godina, da su niske kamatne stope, stabilizovana inflacija i smanjeni loši krediti, ali je i javnim preduzećima uzeta dividenda zbog čega nisu mogla da investiraju.

„Postignuta makroekonomska stabilnost je još uvek krhka jer su spoljni i javni dug visoki, a jačanje dinara utiče na ponovni rast spoljnog deficita“, rekao je Arsić.

Dodao je da je rast od dva odsto u ovoj godini „razočaravajući“ s obzirom na to da su međunarodne okolnosti bile izuzetno povoljne jer tražnja u evropskim privredama raste a ponuda jeftinog kapitala je obimna i cene na svetskim tržištima su povoljne za Srbiju.

Apsurdno je, kako je rekao, napuštati ekonomsku politiku privrednog rasta zasnovanu na investicijama i promovisati rast na inovacijama kako je nagovestila premijerka (Ana Brnabić), jer su one već sadržane u investicijama, a rast na inovacijama moguć je u visokotehnološkim privredama.

Arsić je rekao da je napredak u reformama u Srbiji bio skroman jer je bila izborna godina, a određen napredak je postignut u reformi Poreske uprave i suzbijanju sive ekonomije kao i u pojednostavljenju nekih administrativnh procedura i izdavanju gradjevinskih dozvola.

Opšti uslovi poslovanja koji se odnose na efikasnu zaštitu svojine i ugovora, finansijsku disciplinu i suzbijanje korupcije su, kako je rekao, vrlo nepovoljni.

„Privreda Srbije bi naredne godine mogla da ostvari rast od četiri odsto ali bi trebalo povećati investicije i prepustiti javnim preduzećima dividendu kako bi mogli da ulažu u razvoj“, rekao je Arsić.

Komentarišući fiskalnu politiku za narednu godinu Arsić je rekao da bi bilo bolje da je projektovano da plate naredne godine rastu manje, a da je „fiskalno rasterećenje rada veće“.

(Izvor: Beta)

Comments

comments