DruštvoPolitika

Kićenje aerodroma – 7 miliona?!

Aerodrom „Nikola Tesla“ ove je godine budžet za praznično kićenje povećao čak deset puta u odnosu na lane i pridružio se spisku „državnih mušterija“ koje novogodišnju rasvetu kupuju od firme „Keep light“ (Kip lajt), saznaje Pištaljka. Sedam miliona dinara koliko je aerodrom potrošio na novogodišnje lampice skoro je dvostruko više novca nego što su Subotica, Novi Pazar i Čajetina sa Zlatiborom zajedno izdvojili za ovu svrhu.

I dok se ovi gradovi ukrašavaju svetlećim elementima kupljenim od lokalnih firmi u iznosima od 600.000 do 1,5 miliona dinara dotle su, kako tvrde iz aerodroma, njihove „stručne službe“ odlučile da su im potrebne trodimenzionalne figure jelena, trodimenzionalne kupaste jelke, dve svetleće 3D vaze i više desetina ledenih zavesa, svetlećih lepeza i svetlećih korneta sa cvetom. Za njihovu kupovinu aerodrom je raspisao tender i od ponuđača zahtevao da dostave dokaz da su od 2014. godine do 2016. godine već isporučili dekorativnu rasvetu vrednosti 40 miliona dinara, bez PDV-a. Za toliki novac nijedan grad u zemlji u poslednje tri godine nije pazario svetleće ukrase, osim Beograda. U Beogradu je sve tri godine posao dobio „Kip lajt“.

Iz Aerodroma nisu objasnili zbog čega su nametnuli ovakav diskriminišući uslov. „U skladu sa članom 76 Zakona o javnim nabavkama, naručilac u konkursnoj dokumentaciji određuje dodatne uslove za učešće u postupku javne nabavke u pogledu finansijskog, poslovnog, tehničkog i kadrovskog kapaciteta uvek kada je to potrebno imajući u vidu predmet javne nabavke“, piše u njihovom odgovoru.

Prošle godine, kada nije nabavljao ukrase od „Kip lajta“, aerodrom nije bio toliko isključiv i od učesnika na tenderu za novogodišnju rasvetu tražio je da dokažu da su vršili isporuku te robe u iznosu od samo 750.000 dinara u prethodne dve godine. Doduše, tad je i mnogo manje novca izdvojeno za spoljašnju dekoraciju, pa je firma „Stars ltd“, pobednik među tri ponuđača javne nabavke, dobila posao vredan oko 650.000 dinara.

Pištaljka je već pisala da je JKP „Javno osvetljenje“ ove i prošle godine raspisivalo tendere tako da je na njima mogla da učestvuje samo firma „Kip lajt“, koja je oba puta i dobila posao. Naime, na tenderima su tražene svetiljke identične onima koje prodaje beogradska firma kao ekskluzivni distributer grčke firme „Fotodiastasi“. Ove godine svetiljke su platili 170 miliona dinara, ali to za Beograd izgleda da nije dovoljno. Naime, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda je u novembru raspisao još dve javne nabavke za novogodišnju rasvetu – za kupovinu lančanica i novogodišnje ukrasne veštačke svetleće dekorativne jelke za otvoreni prostor visine 18 metara.

Pištaljka je dobila informaciju od uzbunjivača da je oprema koju je beogradski aerodrom ove godine kupio, bila postavljena i prošle godine i da je tad uprava tvrdila da su svetiljke poklon od Grada Beograda. Ovu informaciju negirali su i grad i aerodrom i Javno komunalno preduzeće „Javno osvetljenje“. Aerodrom je, međutim odbio da dostavi spisak elemenata rasvete koja je prošle godine bila postavljena, tvrdeći da javne nabavke organizuju na transparentan način, da nije „donirao, niti primio bilo kakvu donaciju novogodišnje rasvete“.

Aerodrom „Nikola Tesla“ nije jedini koji se ove godine opredelio za raskošno praznično osvetljenje. Po istom principu, na najunosnijem tenderu posle beogradskog, u Kruševcu od učesnika se takođe tražio dokaz da su isporučili u periodu 2014-2016. godine „predmetnu robu“ u iznosu od 43 miliona dinara bez PDV-a. „Kip lajt“ se i ovde naravno jedini javio i dobio posao vredan 18 miliona dinara sa PDV-om od Javnog komunalnog preduzeća „Kruševac“.

Sa druge strane, Novi Sad je ove godine platio 14,8 miliona dinara firmi „Sombor elektro“. Šef nabavke u ovoj firmi Slavica Ćulum za Pištaljku je u telefonskom razgovoru objasnila da u Novom Sadu nije bilo uslova kakve su propisali Aerodrom „Nikola Tesla“ i JKP „Kruševac“.

„Nama je ovo prvi posao prodaje novogodišnjih lampica. Da je na tenderu bio uslov da smo već isporučivali takvu robu, ne bismo mogli da učestvujemo“, rekla je.

Niš je ove godine odustao od nabavke lampica jer je „prestala potreba za traženom robom“. U obrazloženju odustanka od javne nabavke piše da se firma „DN&T investing group“ žalila na kriterijume konkursa i da se tako postupak odužio, čime je onemogućeno da rasveta bude okačena na vreme, i da bi ona najranije mogla da se nađe na ulicama sredinom januara. „Poslednji prihvatljiv rok za postavljanje novogodišnje dekoracije je početak decembra, da bi ista uopšte služila svrsi“, objasnili su iz JKP „Parking servisa“, zaduženog za rasvetu u Nišu.

Subotičani su za kićenje 1,9 milion dinara sa PDV-om platili firmi „Rasveta d.o.o.“ iz Subotice, a Novopazarci 603.064 dinara konzorcijumu firmi „SZR GT Light“ i „Bilede lighting d.o.o.“. U Čajetini gde se nalazi i jedna od najposećenijih zimskih turističkih destinacija izdvojili su 1,7 miliona dinara za lampice i toliko su platili firmi „SZR GT Light“ iz Užica, koja je angažovana i u Novom Pazaru.

Deda Mraz na irvasu plaćen dva miliona, a poklon čak 3,5, miliona dinara

Pištaljka je pitala JKP „Javno osvetljenje“ zbog čega pojedini elementi dekorativne rasvete u gradu ne svetle. „U pojedinim slučajevima dolazi do iskakanja limitatora ili osigurača na električnoj mreži Grada Beograda zbog čega i rasveta ne radi, a samim tim i figure ne svetle. Ovakve kvarove dežurne ekipe kontinuirano otklanjaju čim se one uoče. Ukoliko se kvar pojavi na samim figurama koje su u garantnom roku kvar otkalanja isporučilac robe“, navodi se u odgovoru uz napomenu da troškove otklanjanja kvara snosi firma „Keep light“, koja je isporučilac.

Od JKP „Javno osvetljenje“ tražili smo da nam dostave i specifikaciju svih elemenata koje su kupili ove godine, ali spisak smo dobili bez cena. Iz narudžbenice rasvete koja je kupljena na prošlogodišnjem tenderu Pištaljka je saznala da je figura poklona koji je prošle godine bio postavljen u Knez Mihailovoj ulici, a ove godine ispred hotela „Moskva“ na Terazijama plaćen 3,5 miliona dinara. Deda Mraz na irvasu, koji se nalazi na kružnom toku na Novom Beogradu, plaćen je 2,1 milion dinara.

(izvor: pištaljka.rs, Snežana Đurić)

Comments

comments