Svet

Kineski predsednik u Vuhanu

Kineski predsednik Si Đinping posetio je Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, prvi put od početka epidemije krajem prošle godine.

Tokom boravka u Vuhanu predsednik će “posetiti i pozdraviti medicinske radnike, oficire i vojnike, radnike u zajednici, policijske službenike, zvaničnike i volontere koji se bore protiv epidemije na liniji fronta, kao i pacijente i stanovnike”, objavila je državna novinska agencija Sinhua.

Njegov dolazak u grad, za koji se veruje da je mesto na kom se virus prvo pojavio, dešava se pošto se prošle nedelje širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pažnja se usmerila na sprečavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

Provincija Hubej, u kojoj se nalazi Vuhan, pravi planove za omogućavanje ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze da počnu da putuju, objavili su državni mediji. “Hubej dejli” je objavio da će stanovnicima možda biti dopušteno da počnu da putuju koristeći mobilni sistem praćenja koji su posljednjih nedelja uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina imala je 19 novih slučajeva zaraze u ponedeljak, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, što je za 40 manje u odnosu na dan ranije. Od toga je 17 novozaraženih bilo u Vuhanu, jedan u Pekingu I jedan Gunagdžou, i to zbog ljudi koji su virus doneli iz inostranstva, objavili su zvaničnici.

 

Comments

comments