Politika

Kinezi daju 1,4 MILIJARDE DOLARA za nalazište koji je Vlada Srbije POKLONILA Kanađanima!

Vlada Srbije rasprodaje rudno blago u bescenje i Srbiji nanosi štetu koja se meri stotinama miliona evra tokom višedecenijskog perioda eksploatacije ruda od strane stranih kompanija.

Umesto da se formiraju zajednička preduzeća i time obezbedi prihod države od dela ostvarenog profita, kompanijama u stranom vlasništvu besplatno dodeljuje pravo otvaranja rudnika i eksploatacije rude, uz plaćanje samo rudne rente.

PROČITAJTE JOŠ: UBISTVO INVESTITORA: OSUĐEN ČAK 9 PUTA, NIJEDNOM NIJE BIO U ZATVORU

Lokacije „Čukaru peki“ i „Jadar“ , na kojima se ubrzano radi na otvaranju rudnika, najbolji su primeri štetne politike Vlade u oblasti razvoja rudarstva.

Na lokaciji „Čukaru peki“ kod Bora, jednom od najbogatijih nalazišta u svetu, utvđene su rezerve od oko 14 miliona tona bakra i 300 tona zlata, a eksploatacija je prepuštena kanadskoj kompaniji Nevsun Risoursiz (Nevsun Resources). Po sadašnjim cenama, vrednost nalazišta je preko sto milijardi evra. Srbija će naplaćivati rudnu rentu koja za rudu bakra i zlata iznosi samo 5 odsto ostvarenog prihoda od eksploatacije, dok celokupan profit pripada stranoj firmi.

Sa koliko svesne i drske neodgovornosti Vlada nanosi štetu Srbiji, prepuštajući profit od eksploatacije ruda stranim firmama, dovoljno govori podatak da je kineska kompanija „Ciđin“, koja je oskora većinski vlasnik RTB Bor, da bi stekla pravo eksploatacije rude na lokaciji „Čukaru peki“, već ponudila preuzimanje kanadskoj kompaniji „Nevsun“ za iznos od 1,4 milijarde dolara, kojoj je Vlada Srbije to pravo dodelila bez dinara naknade.

PROČITAJTE JOŠ: OSNOVANI ČUVARI SRBIJE 1244

Eksploataciju rude na lokaciji „Jadar“ kod Loznice, sa izuzetno visokim procentom sve dragocenijeg litijuma, bora i jedinom nalazuštu minerala jadarita u svetu, preuzala je britansko-australijska kompanija „Rio Tinto“, u čijem je stoprocentnom vlasništvu projekat „Jadar“. Time je ova strateški važna ruda prepuštena stranoj kompaniji, a Srbija gubi desetine milijardi evra prihoda.

Svi ovi poslovni aranžmani, zaključeni direktnom pogodbom, promovišu se kao uspesi Vlade u privlačenju stranih investicija, dok uistinu predstavljaju korupcionaške poslove kojima se državi Srbiji nanosi nesaglediva i nepopravljiva šteta.

PROČITAJTE JOŠ: KRSTIĆ JE MALI GEBELS, BEDNIK I OSOBA PILEĆEG MOZGA: SLAVNI REDITELJ UNIŠTIO KRLETA!

(izvor: jutarnjiglasnik.info)

Comments

comments