Društvo

Ko je, zapravo, SNS-ov bot Mario: Podnosi tužbe za račun vlasti, a KRIJE PRIHODE VEĆ 13 GODINA!

Mario Spasić, bliski saradnik ministra zdravlja Zlatibora Lončara, tužio je glumca Sergeja Trifunovića zbog navodno netransparentnog upravljanja novcem, iako i sam nije podnosio završni račun svoje organizacije.

Naime, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, Spasićeva NVO, nije podnosio godišnje finansijske izveštaje od svog osnivanja 2005, iako je po zakonu to dužan da uradi.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) GRADONAČELNIK ČAČKA JE KOMPLETAN IDIOT: OVO JE VELIKI DAN ZA ODLIV MOZGOVA IZ SRBIJE!

Kako nam je rečeno u Agenciji za privredne registre, jedino je podnet izveštaj za prošlu godinu, ali u pisanom obliku, te je Savetu vraćen na dopunu uz napomenu da se izveštaji APR šalju u elektronskoj formi. Generalni sekretar Saveta Transparentnost još nije „doradio“ finansijski izveštaj za 2017, ali je u međuvremenu podneo niz krivičnih prijava, po pravilu protiv kritičara aktuelne vlasti. Poslednja u nizu je protiv Sergeja Trifunovića i njegove humanitarne fondacije „Podrži život“, kreirana na osnovu pisanja tabloida.

Spasić je reagovao na pisanje Danasa, ističući kako on ne radi u interesu Vlade Srbije, iako je na čelu tela za korupciju pri Ministarstvu zdravlja. On je takođe naveo da njegova nevladina organizacija nikada nije primila novac od države, niti iz inostranstva. Ostaje pitanje kako uopšte funkcioniše i finansira se organizacija koja postoji 13 godina, a pritom ne podnosi obavezne godišnje finansijske izveštaje.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić kaže za Danas da neko iz države očigledno štiti Spasića, jer godinama nekažnjeno krši zakon.

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVI BATINAŠI VEĆ TERORIŠU LJUDE U LUČANIMA!

– Čak i ako ima nula dinara prihoda, svaka organizacija i svako udruženje dužni su da podnesu godišnji finansijski izveštaj. Zakon o računovodstvu predviđa kazne za odgovorna lica od 100.000 dinara za sve koji ne podnesu račune. S obzirom da tužilaštvo ne reaguje, ili ga poreska uprava ne prijavljuje, očigledno je da ga neko štiti – ističe Gajić.

Spasić se osvrnuo i našu konstataciju da su njegove krivične prijave neosnovane, ističući da će o tome odlučiti tužilaštvo. Kao primer naveli smo prijavu podnetu protiv poverenika Rodoljuba Šabića, a njenu „težinu“ pojasnio je sam poverenik.

– Mario Spasić i njegova fantomska NVO letos su podneli zahtev za slobodan pristup informacijama iz rada Poverenika. Zahtev se odnosio na veliki broj informacija i podrazumevao dearhiviranje i kopiranje više od 400 dokumenata. Odgovoreno mu je u zakonskom roku. Pošiljka sa pismenim odgovorom i preko 400 dokumenata u prilogu bila je u Trsteniku 26. jula ove godine, što je zvanično potvrdila i pošta – kaže za Danas poverenik Rodoljub Šabić. On dodaje da je Spasić, koji poštu prima na poštanski fah i koja mu je tako i dostavljena jer je to tražio, držao, „tačnije krio tu pošiljku“ u svom poštanskom fahu desetak dana pre nego što ju je preuzeo, što je takođe zvanično potvrdila pošta.

– U međuvremenu je u javnosti objavio vest da Poverenik nije odgovorio na zahtev po slobodnom pristupu informacijama, a kasnije, uz pomoć tabloida Informer, plasirao nebuloznu konstrukciju – „Poverenik krije informacije, pošto ih krije znači da je proneverio novac“, pa je i objavljeno da sam proneverio nekakav višemilionski iznos. Protiv Informera sam podneo žalbu Savetu za štampu, čija Komisija za žalbe je tom tabloidu, zbog objavljivanja neistina i višestruke povrede kodeksa izrekla javnu opomenu – objašnjava Šabić.

U međuvremenu, Spasić je, kada je morao javno da prizna da je pošiljku primio, izdao još jednu saopštenje – kako mu je pošiljka dostavljena tek „pod pritiskom javnosti“, i kako je podneo krivičnu prijavu protiv Šabića Tužilaštvu za organizovani kriminal.

– To je zaista i uradio. I Tužilaštvo mi se tim povodom obratilo rekavši da su od Spasića primili „nešto naznačeno kao krivična prijava“ te zamolilo da im dostavim pismo kojim sam odgovorio Spasiću. Iako je sasvim nejasno zašto im to pismo Spasić sam nije dostavio. Moji saradnici su to učinili, uz napomenu da će im, ako je potrebno, biti dostavljene i kopije preko 400 dokumenata već dostavljenih Spasiću – ističe Šabić. Nakon toga, tužilaštvo mu se više nije javljalo.

– Ta tragikomična Spasićeva krivična prijava ne bi trebalo da je nekakav iole ozbiljniji zadatak za tužilaštvo. Naša tužilaštva su relativno brzo konstatovala da, u slučajevima kao što su na primer novci od „tetke“ ili novci sa Devičanskih ostrva ili „novogodišnja jelka“, nema razloga za njihov angažman. Sasvim sam siguran da odgovor koji sam dostavio Spasiću kao i dokumentacija koja tužilaštvu uvek stoji na raspolaganju, čine u ovom slučaju zadatak neuporedivo lakši – naglašava Šabić. On očekuje da će tužilaštvo odbaciti Spasićevu krivičnu prijavu, i da će nakon toga možda naći vremena „da mu na praktičan način objasni krivično-pravne konsekvence zlonamernog lažnog prijavljivanja“.

Spasić: Nismo prijavljivali finansijski izveštaj, niti ćemo

Na pitanje zbog čega njegova organizacija Transparentnost nije prijavljivala finansijske izveštaje u proteklih 13 godina, Mario Spasić je odgovorio – zato što nikad nije imala ni dinara prometa. Na našu konstataciju da je bez obzira na to, u obavezi da podnese godišnji izveštaj APR, Spasić je naglasio da ni ubuduće neće podnositi finansijske izveštaje.

PROČITAJTE JOŠ: SKUPŠTINA SRBIJE ZABRANILA ČUVANJE, DRŽANJE I UBIJANJE – SLEPIH MIŠEVA?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments