Društvo

Koliko košta neefikasno sudstvo? Za 2 godine iz našeg džepa je plaćeno 60 MILIONA EVRA!

Zbog oslobađajućih presuda na ime odšteta i troškova krivičnog postupka, iz budžeta Srbije je u periodu od 2016. do danas isplaćeno više od sedam milijardi dinara, odnosno oko 60 miliona evra. Za poslednje četiri godine, iznosi koje zbog neosnovanog pritvora i nosnovane osude isplaćuje Ministarstvo pravde uvećani su i do 13 puta.

Tužbe za naknadu štete jedna su od posledica oslobađajućih presuda, a prema Zakoniku o krivičnom postupku, one se podnose protiv Republike Srbije. To znači da građani iz budžeta plaćaju neefikasan rad srpskog pravosuđa.

PROČITAJTE JOŠ: RIKOŠET U BRISELU OTKRIVA DETALJE O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA!

Stečajna mafija pravosnažno oslobođena nakon 12 godina, Miroslav Mišković oslobođen optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta, nema dokaza protiv Dragoslava Kosmajca… Ovo su samo neki od brojnih slučajeva u kojima tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice ili su zbog predugih sudskih postupaka predmeti zastareli.

Visine odšteta nisu nimalo zanemarljive, već je naprotiv, reč o ogromnim sredstvima koja se svake godine po tom osnovu isplaćuju iz budžeta. To pokazuju i najnoviji podaci Visokog saveta sudstva.

Na ime nadoknade troškova krivičnog gonjenja sudovi su tokom 2016. platili 2,6 milijardi dinara. Gotovo isto toliko iznosili su troškovi odštete u 2017. dok je samo za prvih šest meseci 2018. isplaćeno 1,8 milijardi dinara.

To je za dve i po godine oko 60 miliona evra koji su izdvojeni iz budžeta za troškove postupaka, izdatke okrivljenog, branioce, veštake…

Višestruko uvećani iznosi odštete za neosnovani pritvor

Osim troškova krivičnog postupka, Ministarstvo pravde isplaćuje odštete zbog neosnovanog pritvora i neosnovane osude.

Prema podacima Ministarstva, od 2016. godine do danas u te svrhe s njihovog računa, odnosno iz budžeta, isplaćeno je ukupno oko 45 miliona dinara.

Samo prošle godine na ime odštete za neosnovani pritvor izdvojeno je oko 23 miliona dinara, što je 13 puta više od iznosa koji je po istom osnovu Ministarstvo platilo 2014. U prvih šest meseci 2018. oštećinima je isplaćeno oko 10 miliona dinara.

Ovi iznosi se odnose samo na odobrene zahteve, a prema podacima iz Ministarstva pravde mnogo je više onih slučajeva u kojima nije postignut sporazum. Od 2016. do danas, od ukupno 625 podnetih zahteva o kojima je odlučivala Komisija Ministarstva pravde, sporazum za naknadu štete postignut je u 176 predmeta. U ostalim slučajevima oštećeni imaju pravo da nadoknadu traže na sudu, pa se pretpostavlja da je ukupan iznos isplaćen na ovaj način još veći.

PROČITAJTE JOŠ: DNO: PORODILIŠTE KOJE JE VUČIĆ SVEČANO OTVORIO I DALJE NE RADI!

Sudski postupci u političkim kampanjama

Dugo trajanje sudskih postupaka i dalje je jedna od najvećih boljki pravosuđa u Srbiji. Prema podacima iz poslednjeg izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava, u Prekršajnom sudu u Beogradu 2016. godine zastarelo je 35.468, u Novom Sadu 6.983, Nišu 6.611, a u Kragujevcu 3.917 predmeta. To je čak 30 odsto predmeta koji su u radu u navedenim sudovima. Nakon zastarevanja, opuženima se više ne može suditi, a građani Srbije plaćaju ogromne iznose na ime troškova postupaka.

Beogradski centar za ljudska prava ističe da u Udruženju tužilaca Srbije kao jedan od osnovnih problema navode manjak kadra. Tužioci su preuzeli vođenje istrage, a da nisu dobili značajno povećanje broja ljudi. Takođe, kao jedan od problema u radu tužilaštva navodi se nemogućnost efektivne i efikasne kontrole nad radom policije.

Istovremeno, već godinama evropske institucije i domaća nezavisna tela upozoravaju na politički uticaj na pravosuđe. Pokretanje istaga i sudskih postupaka političari koriste za pravljenje kampanja, u kojima tek osumnjičene proglašavaju krivima. Neretko se baš ti slučajevi završavaju odbacivanjem optužnica.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je pravosnažno oslobodio sve optužene u slučaju poznatom kao “Stečajna mafija”. Ovaj postupak je pokrenut pre 12 godina, a na optuženičkoj klupi se našlo 48 lica. Ni posle dva prvostepena suđenja i pretresa pred Apelacionim sudom tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu.

Neke optužene Apelacioni sud je oslobodio još 2015. godine. Po toj presudi odbrani je do sada na ime sudskih troškova isplaćeno preko 250 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS: GRAĐANIMA SE ZBOG 1 DINARA DUGA STOPIRAJU KREDITI, A TAJKUNI DUGUJU MILIONE I NIKO IH NE DIRA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments