DruštvoPolitika

Koliko smo zaista daleko od EU?

Najvažnije je da je Srbija 2014. konačno otpočela proces pregovora sa EU, ali ne verujem da treba da budemo zadovoljni brojem otvorenih poglavlja – za četiri godine otvoreno je samo 12, a privremeno su zatvorena dva poglavlja – smatra Suzana Grubješić, nova generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i bivša potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije.

Ocenjujući napredak Srbije ka EU, ona ističe da će ovim tempom nam biti potrebno šest godina da otvorimo sva poglavlja, a 12 da ih zatvorimo.

“Zato je važno ubrzati proces kako bismo do 2023. zatvorili sva poglavlja i potpisali ugovor o pristupanju EU, koji bi države članice ratifikovale za godinu i po do dve. Ovo sve je pod pretpostavkom da EU u februaru izađe sa Strategijom o proširenju u kojoj bi navela 2025. kao godinu mogućeg prijema u članstvo za dve zapadno-balkanske zemlje koje su najviše odmakle u procesu integracija – Srbiju i Crnu Goru”, navodi Grubješić.

Najveće prepreke za ovakvu satnicu, prema njenim rečima, predstavljaju dijalog s Prištinom, za koji kaže da bi, prema nekim scenarijima, trebalo da se završi do kraja mandata Mogerinijeve, dakle do kraja 2019. Kao drugu prepreku navodi i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava – pravda, sloboda i bezbednost.

“Vladavina prava je noseći stub evropskih integracija, a brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova više neće imati toliki značaj koliko depolitizacija pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. U najboljem scenariju, Srbiji bi trebalo dozvoliti da otvori sva poglavlja za koja je spremna. Trenutno su već spremna tri, tako da u ovoj godini očekujem da otvorimo više poglavlja nego u prethodnoj”, napominje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Na pitanje da uporedi tempo napretka u evropskim integracijama Srbije u odnosu na prethodnu vlast, Grubješić kaže da čitav proces pristupanja predugo traje, uz uspone i padove.

“Tek smo 2011. postali kandidat, a 2014. otvorili pregovore. Sada, zbog najavljene Strategije o proširenju i okvirne godine prijema u članstvo treba da ubrzamo i da konačno završimo proces”, ocenjuje Grubješić.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments