Korona

Kon: Pandemija u Srbiji u maksimumu, u narednim nedeljama trebalo bi da se vidi opadanje korone

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da se nivo pandemije u Srbiji nalazi u maksimumu i da bi u narednim nedeljama trebalo da se vidi opadanje aktivnosti korona virusa.

Kon je za Radio-televiziju Srbije kazao da opadanje broja novoobolelih mora da se gleda dinamički, zbog sve većeg broja testiranih u jednom danu.

“Otkrivamo veći broj vrlo blagih pa i asimptomatskih slučajeva pa je onda utisak da je veći broj, a nije jer otkrivamo izvore i eventualne rezervoare virusa”, rekao je Kon.

Kon je istakao da je za ublažavanje mera uvedenih u borbi protiv korona virusa, izmedju ostalog, potrebno smanjenje procenta pozitivnih u odnosu na dnevni broj testiranih.

“Potrebno je od svih testiranih bude pet odsto zaraženih, a trenutno je, u zavisnosti od dela zemlje, od nula do 40 i više odsto”, kazao je Kon.

Takodje, u obzir će se uzeti broj teških slučajeva na respiratorima i broj zaraženih sa lakim simptomima u improvizovanim bolnicama, “jer to govori koliko se virus drži pod kontrolom”.

Naveo je da se vidi da se u nivo pandemije smanjuje u Vojvodini i Beogradu, ali da se povećava u Paraćinu, Ćupriji, Nišu, Aleksincu…

“To je moglo predvideti kroz broj ljudi koji se u Srbiju vratio iz inostranstva, a to je u tim delovima zemlje”, dodao je on.

Kazao je da je utisak da se virulentnost oslabila, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest.

Kon je ponovio da smatra da škole treba otvoriti poslednje, a da će u njima mere distanciranja i zašitite biti preporučivane sve dok je virus prisutan.

Izvor: Beta

Comments

comments