Društvo

KONAČNO: Cela SANU rekla NE gondoli!

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) podržao je kritike akademika na račun izgradnje gondole na Kalemegdanu i narušavanja kulturno-istorjske celine Beogradske tvrđave, piše list Danas u izdanju od petaka.

„Osvrnuvši se na nedavno reagovanje Odeljenja istorijskih nauka na planiranu izgradnju gondole, kao i pridruževanje Odeljenja jezika i književnosti, Izvršni odbor podržao je angažovanje članova SANU na rešavanju različitih društvenih problema“, istakli su akademici.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) DNO DNA: PIJANI REPORTER “HEPIJA” PEVAO I LUPETAO TOKOM UKLJUČENJA U PROGRAM!

Iz Izvršnog odbora SANU poručili su da su im „dobro poznate dimenzije problema na koji su akademici upozorili“.

Akademik i član Odeljenja jezika i književnosti Matija Bećković rekao je za Danas da veruje da će se, nakon reakcije tog dela SANU, rasprava o projektu gondole pokrenuti u okviru cele SANU.

Predsednik SANU Vladimir Kostić (na slici iznad) sastao se nedavno sa grupom međunarodnih stručnjaka za zaštitu kulturnog nasledja iz organizacije Evropa nostra, a predstavnica te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je na konferenciji posvećenoj projektu izgradnje žičare, da je Kostić poručio da „cela Akademija stoji protiv ideje da se gondola izgradi na tom važnom spomeniku kulture“.

PROČITAJTE JOŠ: SUD PRESUDIO: RTS MORA DA OBJAVI ĐILASOV ODGOVOR VESIĆU

Niko od zvaničnika i predstavnika vlasti nije se osvrtao na mišljenje SANU, a povodom izgradnje gondole insistira se da ona neće narušiti izgled same Kalemegdanske tvrđave, naveo je Danas.

Obustavljanje pripremnih radova za izgradnju stanice na Beogradskoj tvrdjavi naložio je Upravni sud osporavajući gradjevinsku dozvolu, dok se ne utvrdi razmera mogućih negativnih uticaja, a ministarstvo gradjevinarstva saopštilo je da će poštovati taj stav.

Medjutim, zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je ubrzo, da sud „nije zaustavio izgradnju gondole i da će ona biti u funkciji do kraja godine“, piše Danas.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SNS PROVOKATORI NAPALI POSLANIKA DS NA PROTESTU!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments