Društvo

Kontakt-centru Srbije za bezbednost dece na internetu 14.000 poziva

Najveći broj prijava bio zbog “onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala”.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, saopštila je da je Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu za tri godine primio više od 14.000 poziva, onlajn upita i prijava i organizovao 385 predavanja za skoro četiri i po hiljade učenika i pet hiljada roditelja.

Povodom tri godine rada tog centra, navela je da je najveći broj prijava bio zbog “onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala” i tiče se “napada predatora” i zloupotrebe ličnih podataka.

Zbog toga je apelovala na decu da ne prihvataju komunikaciju s nepoznatim osobama putem interneta i da ne dele svoje lične podatke i fotografije.

“Naša deca su, na žalost, na prvom mestu u Evropi po procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama, a prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža”, rekla je Matić. 

Navela je da čak 86 odsto dece u Srbiji svakodnevno koristi internet, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.

“Zbog toga je neophodno da ih zaštitimo od potencijalnih opasnosti kojih je u digitalnom okruženju sve više, uključujući i vršnjačko nasilje, takozvane igre izazova i stvaranje zavisnosti od interneta”, rekla je Tatjana Matić.

Istakla je da su ključne prevencija i edukacija ne samo dece, već i roditelja, staratelja, nastavnika, te će Nacionalni kontakt-centar nastaviti da razvija edukativne aktivnosti, saradnju s drugim institucijama i nevladinim sektorom.

Broj telefona kontakt-centra za bezbednost dece na internetu je 19833.

 

Comments

comments