Društvo

KOSOVO: Srbi masovno prodaju kuće zbog Vučića!

Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa je realizivao istraživanje na centralnom Kosovu i Pomorovlju vezano za pojavu masovne prodaje srpskih kuća i imanja. Istraživanje je realizovano u četri opštine i to: Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Klokot.
U deset dana koliko je trajalo istraživanje, primečeno je da su Srbi iz gore navedenih opština vidno uznemireni za njihovu budućnost. 95% od anketiranih Srba su rekli da nemaju ništa loše sa komšijama Albancima, medjutim ne vide nikakvu perspektivu za njihovu decu.

Od 301 anketiranih Srba u četri opštine sa srpskom večinom 45% njih su se izjasnili da prodaju kuće i imanja i otićiće da žive u unutrašnjosti Srbije. 50% njih su rekli da budućnost vide u stranim ( Nemačka, Švajcarska, Austrija i Amerika) zemljama. 5% njih su naveli da žele da odu van evropskog kontinenta. Interesantno je da niko od njih nije bio voljan da ide da živi na severu Kosova, ocenivši taj deo Kosova kao kriminalnom teritorijom gde vlada bez-zakonje i haos.

Na pitanje koga vide kao krivca za ovakvu masovnu prodaju kuća i imanja, 90% njih su rekli da krivca za aktuelno stanje vide “državni vrh Srbije”, a 8% su rekli da krivca vide u Briselu, dok 2% krivca vide u prištinsku vlast.

Očigledno je da je motiv ovakvog naglog pojavljivanja masovne prodaje kuća i imanja i strah od podele Kosova, koju propagira državni vrh Srbije na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekli su 98% Srba koji su anketirani a od kojih je 100 njih muškarci oženjeni, 90 njih žene udate i 111 mladi uzrasta od 20 do 28 godina.

Od 301 anketiranih Srba, karakteristično je da 65% njih smatraju da sukobi odgovaraju Aleksandru Vučiću kako bi opstao na vlast, 30% njih smatraju da strancima ide u prilog još jedan konflikt kako bi produžili njihove misije na Kosovu, dok 5% strahuju od ponovnog pojavljivanja ekstremnih Albanaca.

Pozivajuci se na rezultate istraživanja i nakon detaljno analitičkih komentara 10 eksperata Instituta za afirmaciju medjuetničkih odnosa proizilazi da Srbi sa centralnog Kosova i pomoravlja vide ogroman strah u državni vrh Republike Srbije.

Od 301 anketiranih Srba, 97% su rekli da veruju u iskrenost i plemenitost Vladike Teodosija, ocenivši da je on nemoćan u odnosu na državne institucije Republike Srbije.

“Ne prodajemo mi naše kuće, imanja i svetinje gde smo se rodili i radjali zbog naših komšija Albanaca, nego to činimo zbog velikog zuluma kojeg nam čini državni vrh Srbije”, rekli su večina Srba koji su anketirani od strane istražioca IAMN.

(Izvor: SIA.rs)

Comments

comments