Politika

Kosovo ukida takse, pred Srbijom dva uslova

Izvor: Radio slobodna evropa

Vlada Kosova će 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ne bude tako ponašala, od 1. aprila Kosovo će početi sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, dok će taksa Srbiji u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna, saopštio je Aljbin Kurti, premijer Kosova, na vanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak uveče.

Evropska unija, zauzvrat će Kosovu ponuditi viznu liberalizaciju pre samita u Zagrebu 7. maja.

Uz Kurtija su na konferenciji bili kosovski poduzetnici i predstavnici privrednih komora.

On je kazao da će Vlada Kosova sledeće nedelje doneti odluka o ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odluka koja će stupiti na snagu 15. marta. Na konferenciji za novinare je dodao i da je to “znak dobre volje i spremnosti za početak rešavanja ekonomskih i trgovinskih nesporazuma sa Srbijom”.

“Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020. u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH”, dodao je Kurti.

Kurti je istakao da će EU visoko oceniti odluku kosovske strane o ukidanju tarife i da će Kosovu zauzvrat ponuditi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

U slučaju da Srbija ignoriše “dobru volju Vlade Kosova o eliminaciji ekonomskih, trgovinskih i političkih barijera u bilateralnim odnosima”, ne prekine kampanju na međunarodnom planu i ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi postepenu implementaciju principa reciprociteta, najpre u oblasti trgovine, a potom i u ekonomiji i politici.

“Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije”, dodao je Kurti.

Kurti je rekao da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države na početku izaći sa “detaljnim instrumentima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu”.

Inače, Kosovo je krajem 2018. uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zvanični Beograd je suspendovao svoje učešće u dijalogu do ukidanja ove mere.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) koji je uveo taksu Srbiji i bio izričito protiv uklanjanja, kazao je da se Kurti predao pred Srbijom.

“Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovu”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Osim toga, nezavisnost Kosova priznalo je više od 100 država, dok Srbija aktivno radi na povlačenju tih priznanja. Pet država EU i dalje ne priznaju Kosovo – Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

Građani Kosova jedini su na Balkanu za koje vizni režim sa EU i dalje važi.

Comments

comments