Društvo

KRALJEVČANI NE ODUSTAJU: Protest nastavljen i ove nedelje

Večerašnji treći po redu, protesti u Kraljevu imali su po malo neuobičajeni tok i dinamiku.

Obzirom da su krajem maja, u jeku proslave matura u Kraljevu svršeni srednjoškolci a i osnovci, po tradiciji okupljaju i slave u hotelu „Turist“ smeštenom u centru grada, to je Ivan Matović šef odborničke grupe „Starosedeoca Kraljeva“ u gradskom parlamentu i jedan od lidera , evo već tronedeljnih protesta, odmah na početku pozvao okupljene da krenu u šetnju gradskim ulicama do Autobuske stanice najavivši obraćanja.

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVE ROKADE: KULTURU UMESTO MAJE PREUZIMA JELENA TRIVAN, IRENA MENJA ŠOFERA ZOKIJA?!

Oko dvestotine pedest demonstranata koliko ih se okupilo ove treće srede, krenulo je do Autobuske stanice noseći razglas, duvajući u pištaljke i pozivajući u prolazu, sugrađane da im se pridruže.

Posle šetnje kroz perone stanice i bez zadržavanja na njima demostransti su se okupili na obližnjem parkigu gde im se večeras, obratio samo jedan govornik.

Bio je to Vladeta Despotović bivši radnik kraljevačkog „Autotransporta“ koji zastupa te nezadovoljne radnike u Organizacionom odboru ovih protesta.

I on je bio kratak u svom obraćanju, pokazavši okupljenima da se na stanici odvijaju uobičajene aktivnosti i da kako je one rekao „neko“, ubire naknade koje plaćaju putnici i prevoznici a da oni, bivši radnici „Autotransporta“ i dalje imaju velika nenaplaćena potraživanja po osnovu neisplaćenih zarada iz stečajne mase.

„ Autotransport“ je ,inače, posle neuspele privatizacije iz 2007 godine , od 2010 radilo nekoliko godina u restruktuiranju, pod svojevrsnim patronatom grada da bi, početkom 2016 bio oglašen stečaj.

PROČITAJTE JOŠ: OPOZICIONE OPŠTINE PODRŽALE PAUNOVIĆA: DOSTA SNS-OVSKOG NASILJA NAD PARAĆINOM!

Prodaja imovine je odlukom stečajnog upravnika, od februara 2018 obavljana u delovima, prodajom kroz takozvane četri celine a jednu od njih,najveću, auto-bazu i upravne zgrade kupila je Turska Tai Group.

Autobuska stanica je pak, jedno vreme predmetom spornih tansakcija bila data jednom beogradskom preduzeću za navodni, dug da bi kasnije, a i sada, sudskim i odlukama stečajnog upravnika bila predmetom prodaje iz stečajnog postupka.

Raspdela novca medijima „okidač“ za proteste

Povod za početak protesta u Kraljevu bila je odluka Gradskog veća o raspodeli novca za sufinasiranje medijskih projekata kojom je Televizija Kraljevo, koja slovi za mediji blizak kraljevačkim naprednjacima dato blizu devet milona dinara od ukupno 14,5 milona dinara namenjenih medijama.

Istom odlukom Gradskog veća koje uzgred budi rečeno i ne bi trebalo da učestvuje u procesu raspodele sredstava medijima, druge dve lokalne televizije ,KaTV i televizija „Melos“, dobile su po sto hiljada dinara.

Kao organizatori protesta ,na prvom i drugom okupljanju navedena je grupa od trinaest opozicionih stranaka Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Demokratska strankaSrbije Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline ,Pokret za Kraljevo, Srpska sloga ,Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Nova Srbija, Dosta je bilo, Zdrava Srbija i udruženje Otpisani 2014 , uz podršku dela kraljevačkih medija i predstavnika nezadovoljnih radnika nekadašnjih kraljevačkih preduzeća koja su nestala u tranzicionim vremenima ostavivši hiljade radnika bez isplaćenih zarada i povezanog radnog staža.

PROČITAJTE JOŠ: KO BI JOŠ VOLEO DA SRETNE VUČIĆA U KAFANI? VEROVATNO NIKO NORMALAN…

(izvor: danas.rs)

Comments

comments