Društvo

KRIMINALNO: U biografiji glavog urednika RTV-a više “crnih mrlja” nego dostupnih podataka!

Direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica dostavio je redakciji VOICE-a biografiju glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije Nenada Ćaćića skoro godinu dana od kada smo pokrajinskom javnom medijskom servisu prvi put uputili zahtev za pristup ovoj informaciji.

Iz biografije se može pročitati da je Ćaćić osnovno i srednje obrazovanje stekao u Tivtu, da je u nepoznatom vremenskom intervalu studirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu a da je diplomu stekao tek 20 godina kasnije na privatnom, da je u novinarstvu 25 godina, te da sve do dolaska na RTV sredinom 2017. godine nije stekao mnogo televizijskog iskustva.

Sagovornike VOICE-a koji su pročitali Ćaćićevu biografiju ne čudi zašto ju je menadžment RTV-a godinu dana krio od javnosti. Smatraju da je nedopustivo da neko sa takvim profesionalnim iskustvom i veštinama postane glavni i odgovorni urednik velike medijske kuće, te ocenjuju da bez političkog uticaja nikada ne bi mogao da bude izabran na konkursu.

PROČITAJTE JOŠ: LJUDI “BATE ANDREJA” OTELI 3 HEKTARA PARKA U BUKOVIČKOJ BANJI!

„Na osnovu iščitavanja CV-a Nenada Ćaćića nameće se jedini mogući zaključak – da na osnovu njegovih kvalifikacija ni u kom slučaju nije mogao biti uzet u razmatranje za glavnog i odgovornog urednika, a kamoli za imenovanje“, izjavio je za VOICE predsednik Sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragan Milanović Pilac.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković smatra da i sama činjenica da je Ćaćićeva biografija obznanjena nakon bezmalo godinu dana od njegovog postavljenja „govori više nego bilo koji komentar o njegovoj biografiji“. „I to putem zahteva o dostupnosti informacija od javnog značaja“, izjavio je Raković za VOICE.

U biografiji koju je RTV dostavio tek po naredbi poverenika za informacije od javnog značaja od 18. aprila 2018, ovoga puta zaštićeni su samo Ćaćićevi lični podaci, dok su informacije o radnom iskustvu, obrazovanju i ostalim kvalifikacijama vidljive. Prethodno je RTV dostavio redakciji VOICE-a Ćaćićevu biografiju u kojoj su i lični podaci i sve ostale informacije do te mere „zaštićene“ da su dovedeni do neprepoznatljivosti.

Tim povodom, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je 13. septembra prošle godine na svom nalogu na Tviteru prokomentarisao da pokrajinski javni medijski servis građanima „dugim crnim mrljama čini dostupnim biografije kandidata za glavnog i odgovornog urednika“.

„Obrazovanje… duga crna mrlja! I dalje uglavnom mrlje. Javni servis ovako javnosti ‘čini dostupnim’ biografije kandidata za glavnog urednika?!“, napisao je poverenik u tvitu koji je prokomentarisao veliki broj njegovih pratilaca.

Kada je reč o stečenom obrazovanju, Nenаd Ćaćić u biografiji navodi da je završio osnovnu školu u Tivtu 1982. godine, a da je srednju školu završio u istom crnogorskom gradu, ali – pet godina kasnije.

Ćaćić dalje navodi da se na Fakultetu tehničkih nauka upisao na smer Inžinjer saobraćaja, ne navodeći koje godine. Takođe ne navodi koliko se na tom fakultetu zadržao, odnosno da li je isti i završio.

Od izvora u FTN-u redakcija VOICE-a saznaje da se Ćaćić na taj fakultet upisao krajem osamdesetih godina prošloga veka, ali da nije često viđan na predavanjima i da pomenuti smer nikada nije završio.

Stoga se nameće pitanje zbog čega je Ćaćić upisao u svoj CV ovaj nebitan podatak jer na FTN-u nije stekao diplomu.

Ćaćić u biografiji navodi da je diplomirao tek na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, na smeru Inžinjer saobraćaja. Međutim, ponovo izostavlja godinu upisa i godinu diplomiranja, što čitaoca biografije dovodi u svojevrsnu zabludu.

Sam Ćaćić u intervjuu za list Dnevnik naveo je da se na FTN upisao 1987. te da je zbog novinarskih obaveza diplomirao 2016, ne navodeći ime fakulteta. „Služio sam vojsku u Puli 1987. godine i u decembru dobijem prekomandu u Novi Sad. Bio sam na Limanu 4 u mornarici i tada sam zaražen virusom novosadskim. Čim sam 1. septembra izašao iz kasarne, već 17-18. septembra sam ponovo bio u Novom Sadu da upišem Saobraćajni fakultet koji sam, nakon poduže pauze zbog novinarskih obaveza, završio pre mesec dana“, reče Ćaćić novembra 2016.

Prema rečima Dragana Milanovića, bez obzira da li je postao diplomirani inženjer saobraćaja na FTN-u ili tek na privatnom fakultetu, Ćaćić nije kadar da vodi pokrajinski javni medijski servis. „Čak i ovako stečena diploma nije adekvatna za obavljanje poslova u javnoj medijskoj ustanovi i više je primerena nekoj drumskoj ili saobraćajnoj organizaciji“, smatra on.

Ćaćić uglavnom radio u mnogobrojnim lokalnim medijima, najmanje na televiziji

Ćaćić u biografiji piše da je u novinarske vode prvi put zašao pre 25 godina, a da je profesionalno u novinarstvu 21 godinu. „Radio sam u svim vrstama novinarstva (pisano i elektronsko), sarađujući sa dnevnim novinama, sedmičnim, dvonedeljnim i mesečnim časopisima te sa radio i televizijskim stanicama“, veli Ćaćić u svom CV-u i u nastavku nabraja redosled angažovanja.

Piše da je radio u mesečnoj sportskoj reviji „NS sport plus“ (1992-1998), zatim u listu novosadskih studenata „Index“ (1992-2000), i dvonedeljniku „Marketing magazin“ (1995-1997) gde je uređivao rubrike sport, reportaža i crna hronika.

Ćaćića izabrali političari, a ne struka

Kandidati za glavnog i odgovornog urednika su bili u obavezi da dostave izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, diploma o stručnoj spremi, isprave kojima se dokazuje radno iskustvo u struci (pisani dokaz iz kojeg se može ustanoviti na kojim poslovima, sa kojom stručnom spremom i u kom periodu je kandidat obavljao poslove) i izjava da kandidat nije nosilac javne funkcije ni funkcije u političkoj stranci, kao i da ne uživa imunitet od odgovornosti.

Stručna osposobljenost kandidata proveravana je uvidom u prijavu, razgovorom sa kandidatom, na osnovu javno dostupnih informacija, a znanje jezika odgovarajućom ispravom, usmenim razgovorom ili pismenom proverom.

Na prošlogodišnji konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije prijavilo šest kandidata. To su: Nenad Ćaćić, Dragutin Remecki, Dragan Jurakić, Dragan Krstić, Zoran Cvetković i Gordana Bralić Bingulac.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ JE PARADOM U CENTRU BEOGRADA POKUŠAO DA UPLAŠI PROTIVNIKE”

Kako je VOICE ranije pisao, uz izabranog Ćaćića, u najužem izboru za glavnog i odgovornog urednika bili su Remecki i Jurakić. Remecki je autor i voditelj emisije namenje penzionerima “Dodati život godinama” i poverenik Samostalnog sindikata JMU RTV, dok je Jurakić autor emisije koje se pretežno bavi temama iz Evropske unije “Pod istim krovom” i ranije je bio na odgovornim funkcijama.

“Jurakić i Remecki dugo godina već rade na televiziji, bili su i na odgovornim funkcijama što znači da su upoznati sa tehonologijom rada. To se ne bi moglo reći i za Ćaćića, koji je odnedavno na televiziji i poznavanje tehnologije rada mu nije jača strana. Uz to, upitno je i da li ima dovoljno neophodnog iskustva na istim ili sličnim poslovima”, rekao je za VOICE uoči imenovanja izvor iz menadžmenta.

Prema istom izvoru, iako nikad nije radio na televiziji, Ćaćiću su davane najveće šanse jer ga je protežirao kabinet novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića. O tesnim vezama sa vladajućom strankom govorila su i novinarska udruženja po njegovom imenovanju.

Nakon provera znanja kandidata, Upravni odbor RTV-a je odlučio da je Nenad Ćaćić „dosadašnjim radom pokazao profesionalne, radne i organizacione sposobnosti, odnosno da poseduje neophodno znanje i profesionalizam za obavljanje poslova glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije“.

„Ne umanjujući značaj i vrednost lokalnih pisanih medija, rad u njima ne može biti reper za tako visoko pozicionirano mesto u JMU RTV, osim ako je politički postavljen, što se u ovom slučaju iz same biografije Nenada Ćaćića nameće se kao jedini mogući zaključak“, smatra Dragan Milanović.

Svetozar Raković tvrdi da je tek sad, kada je biografija konačno postala javna, jasno i zašto je ona bila tajna. „Poražavajuće je da neko sa takvim profesionalnim iskustvom i veštinama postane glavni i odgovorni urednik jedne velike medijske kuće kakva je RTV, koja bi trebalo da je vlasništvo svih građana. Na žalost, nije to prvi, a bojim se ni poslednji kadrovski potez u antologiji negativne selekcije u medijskoj industriji Srbije“, zaključuje Raković.

PROČITAJTE JOŠ: “INFORMER”, “SRPSKI TELEGRAF” I “SRBIJA DANAS” OD POČETKA GODINE DOBILI 7 MILIONA OD DRŽAVE!

(izvor: voice.org.rs)

Comments

comments