DruštvoKorona

Krstić: U pogone Jure ušla korona, a izašli pravo, pravda i solidarnost

Poverenik USS Sloga i član GO Demokratske stranke Ivan Krstić zahteva da se nadležne inspekcije, Ministarstvo rada i Vlada RS odrede prema drastičnom kršenju prava zaposlenih u fabrici Yura u Leskovcu i ugrožavanju njihove zdravstvene bezbednosti, kao i pritisku kojem su neprestano izloženi nesavesnim postupanjem poslovodstva.

“Iako je utvrđeno niz propusta u sprovođenju propisanih mera i dokumentovano nepoštovanje i osnovnih preporuka, praksa da su zaposleni vlasništvo fabrike i da se sa njima postupa kao sa građanima drugog reda, nastavljena je. Virus korone ušao je u pogone, a iz njega su izašli pravo, pravda, solidarnost i uzajamna odgovornost. I pored nalaza lekara i obaveze kućne izolacije za sve koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženima, materijalni interes preinačio je odluku zvanične institucije – Zavoda za javno zdravlje i zaposleni su dužni da se pojave na radnom mestu”, navodi Krstić.

Krstić ističe da radnici Yure godinama trpe mobing, ponižavanja, pravnu nesigurnost i neravnopravni status u odnosu na radnike u uređenim društvima. Sada su, dodaje on, direktno izloženi virusu, koji može biti smrtonosan ako se zaštita i preventiva ne sprovode.

“Nas ne zanimaju klauzule ugovora, nemamo iluziju da ćemo saznati tajne dogovore koji omogoćavaju stranim investitorima da u našoj zemlji dobijaju sve ono za šta smo mi uskraćeni. Zahtevamo da državni organi hitno pokažu spremnost da se ne dozvoli opasno poigravanje sa životima ljudi, prisila zbog profita i gaženje dostojanstva i zdavlja građana”, navodi Krstić.

Istakavši da su radnici Yure zbog ekonomske i socijalne bede društva prinuđeni da rade za sramno male nadnice, Krstić je poručio da ih niko ne može goniti kao robove i očekivati ćutanje i saginjanje glave čoveka.

“Za mesec dana biće vam bitni kada budete tražili podršku za svoje izborne liste, ali budite svesni da uprkos zahuktale mašinerije propagande i bezočne manipulacije, vi gubite svakim gubitkom prava zaposlenih u Yuri”, poručio je Krstić.

Comments

comments