Društvo

Kuća ljudskih prava: Sinoćna reakcija policije sadrži elemente torture

Osuda sinoćne policijske brutalnosti tokom protesta u Beogradu, stigla je i iz Kuće ljudskih prava, uz ocenu da reakcija policije tokom protesta sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture.

“Očigledno je da je do najvećeg stepena nasilja došlo nakon što je policija krenula da upotrebljava nesrazmernu količinu suzavca da rastera građane koji su većinski mirno protestovali. Policija poseduje broj povređenih policajaca i konja, ali ukupan broj povređenih građana će verovatno ostati nepoznat, zbog trenutne situacije sa korona virusom i nemogućnošću ili oklevanjem građana da se jave lekarskim službama. Mere koje je preduzela policija su bez presedana u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Ističe se i sa zabrinjava saopštenje policije u kome se kaže da će biti izvršena analiza i da će biti utvrđeno ko je odgovoran za organizaciju protesta.

“Protest koji je juče održan očigledno potpada pod kategoriju spontanih protesta koji su predviđeni Zakonom o javnom okupljanju, i predstavlja reakciju građana na konferenciju za štampu koju je juče održao predsednik Aleksandar Vućić. Najava policije ukazuje na mogućnost daljih nelegitimnih procesa protiv građana koji su učestvovali na skupu, a samovoljno targetiranje nepoželjnih pojedinaca ozbiljno ugrožava vladavinu prava i ljudska prava”, navodi se u saopštenju.

Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava ističu da će, u skladu sa oblastima koje pokrivaju, sakupiti sve raspoložive informacije radi kreiranja što potpunijeg izveštavanja domaće, međunarodne javnosti i nadležnih institucija i pružati pravnu pomoć građanima kojima su povređena prava tokom protesta.

“Apelujemo na policiju, tužilaštvo i ostale relevantne državne institucije da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima, da se suzdrže od prekomerne upotrebe mera prinude, kao i da reakcije na verovatni nastavak protesta u narednim danima budu u skladu sa vladavinom prava, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava”, zaključuje se.

 

Članice Kuće ljudskih prava:

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava

Centar za praktičnu politiku

Comments

comments