DruštvoPolitika

Kukavičluk SNS: Povukli na stotine lažnih amandmana i usvojili budžet

Poslanici SNS povukli su 320 besmislenih amandmana jer ih je sramota da o njima glasaju. Reč je o kukavičkom činu vladajuće većine jer su njihovi poslanici tri dana držali monolog i obrazlagali na silu ove amandmane u cilju da potroše svih 600 minuta predviđenih za raspravu o amandmanima i tako spreče da se uopšte raspravlja o najvažnijem zakonu o budžetu za 2018.

Naprednjaci su podneli 320 amandmana koji ništa ne menjaju u zakonu, niti imaju veze sa sadržajem tačke zakona na koju se odnose. Amandmani su se odnosili na prva dva zakona koja su bila na dnevnom redu, dok je budžet za 2018. bio tek šesta tačka dnevnog reda. Pošto se o amandmanima raspravlja dok se vreme od 600 minuta za raspravu ne potroši, amandmani na zakon o budžetu 2018. uopšte nisu došli na red!

Skupština Srbije usvojila je danas u načelu Zakon o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Za usvajanje tog zakona u načelu glasalo je 147 poslanika, dok je protiv bilo 12.

Skupština Srbije završila je rad kasno sinoć, a poslanici su razmotrili samo amandmane na zakone koji se tiču rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ali, pošto je na to potrošeno svih 600 minuta predviđenih za razmatranje amandmana, poslanici gotovo da nisu ni govorili u pojedinostima o budžetu za narednu godinu, a čak uopšte nije ni bilo govora o 26 zakona koji su bili na dnevnom redu posle Predloga zakona o državnom budžetu.

Dveri i Dosta je bilo su vreme koje imaju kao poslaničke grupe, kao i vreme ovlašćenih predstavnika svojih poslaničkih grupa, “sačuvali”, te su nakratko i govorili o budžetu i tada uglavnom iznosili kritike, zbog čega su poslanici vladajuće većine reklamirali povrede skupštinskog Poslovnika.

Opozicija je od ponedeljka – još kada je počela rasprava u pojedinostima, a objedinjena po svim tačkama dnevnog reda, upozoravala da zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, “prvi put u istoriji parlamentarizma” neće biti dovoljno vremena da se u pojedinostima razmotre amandmani na najvažniji godišnji zakon – državni budžet.

Comments

comments