DruštvoKorona

Lekari iz Novog Pazara traže ostavku direktora zbog koga su prošli golgotu tokom pandemije

Ginekolog u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, Suada Gicić Skenderi, rekla je danas da se specijalisti koji traže smenu vršioca dužnosti direktora ove ustanove Meha Mahmutovića stide višedecenijskog ćutanja i pristajanja na uslove koje su im drugi diktirali.

Ova doktorka jedna je od 37 specijalista koji su u petak peticijom od najviših državnih funkcinera zatražili hitnu smenu Mahmutovića I njegovih najbližih saradnika, za koje smatraju da su najodgovorniji lose stanje u kom se ta zdravstvena ustanova nalazi, kao i za lošu organizaciju rada tokom epidemije korona virusa.

Skenderi je na konferenciji za novinare rekla da se epidemija virusa u Novom Pazaru trenutno smirila, ali je naglasila da će se golgota kroz koju su prošli u prethodnom period nastaviti ukoliko Mehmetović ostane na čelu bolnice.

„Specijalisti koji su potpisali peticiju, koji ukupno zajedno imaju oko 700 godina lekarskog radnog iskustva, dijagnostikovali smo maligno tkivo u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a to je Meho Mahmutović. Predlažemo amputaciju tog tkiva, u konzilijumu ima onkologa koji će odlučiti sa kolegama da li će biti neophodno dalje lečenje, hemoterapija i zračenje“, rekla je ona.
Doktorka je dodala da je ova dijagnoza neoboriva I pozvala je nadležne da im omoguće razgovor na najvišem državnom nivou.
„Apelujemo na Ministarstvo zdravlja, Krizni štab i sve relevantne institucije i pojedince ove zemlje, koju volimo, da prepoznaju ovaj problem. Lekari su ljudi koji ćute i rade, a mi smo to decenijama činili, ćutali i trpeli, a meseci iza nas su bili stravični, bez obzira koliki smo profesionalci“, rekla je Skenderi.
Hirurg Džemail Detanac rekao je da su lekari oekivali da će Mahmutović sam dati ostavku iz moralnih razloga po povratku sa bolovanja, jer je na čelu uzdravstvene ustanove sa največim brojem smrtnih slučajeva od korona virusa u Srbiji.
„Mi smo primorani da dignemo glas u ime pravde, a protiv njegove i samovolje njegovih najbližih saradnika. Odlučili smo da lične interese i razlike, kojih svakako ima, ostavimo po strani i ujedinjeni za istinu pokušamo da sačuvamo našu bolnicu od konstantnog urušavanja“, rekao je Detanac.
On je istakao da je većina lekara koji su potpisali peticiju radila u kovid delu bolnice I bili na braniku, radeći posao za koji su se školovali.
Komentarišući peticiju Mahmutović je pojedinim medijima izjavio da su je „pokrenuli oni koji nisu lečili obolele od korona virusa“, navodeći da su protiv pojedinaca i organizacija „koji su ugrožavali rad bolnice i njegov lični integritet podnete krivične prijave“.

Comments

comments