Društvo

“LEPOTA”: Ne znamo da li je Vulin gori kao ministar ili kao pisac…

Za sve one koji pomno ne prate književnu karijeru Aleksandra Vulina (a takvih je u ovoj zemlji 98%) jučerašnja vest da je ministar vojni u Sankt Peterburgu predstavio rusko izdanje SVOJE KNJIGE “Lepota” bila je pravi mali šok!

Vulin i knjige u istoj rečenici?! Vulin i glagol “pisati” u istoj rečenici?!

PROČITAJTE JOŠ: 15 MILIONA ZA “INFORMER”, “ALO” I “SRPSKI TELEGRAF”!

No, to je samo reakcija svih onih koji ne znaju koliko raskošnih talenata ima Aleksandar Vulin.

Eto, do juče većina Srbije nije znala da on nešto piše. Kao ni što do skora nije znala ni da ima tetku u Kanadi. Šta je sledeće? Možda saznamo da je nekada bio i uspešan centarfor, pa ga Mladen Krstajić (inače veliki Vučićev fan) pozove da krene sa reprezentacijom u Rusiju na Svetsko prvenstvo?

Ipak, tajanstveni Aleksandar Vulin je do sada objavio (koliko je nama poznato) 3 knjige. Pored već pomenute “Lepote”, tu su “Opadanje” i “Mrak”.

PROČITAJTE JOŠ: OPET JE ISPAO GLUP: VULINE, SHVATI DA NE POSTOJI “VRHOVNI KOMANDANT”

Pored toga što sve tri imaju vrlo krate, dakle jezgrovite naslove, sve tri se bave opštim temama. Ljubav, borba dobra i zla, a često su u priči i različite vojske, što srednjovekovne, što savremene. Možda otud i Aleksandrova fascinacija vojnicima i uniformama.

Sada, šalu na stranu. Vulinove knjige su živi užas, toliko da nas čudi da je iko uopšte pristao da objavi tako nešto. Teme koje su odavno ispričane, nespretno mešanje fikcije i činjenica, konfuzan stil pisanja, patetična naracija, predugačke i dosadne rečenice…Loših stvari ima koliko želite. Onih dobrih – jako malo, ako uopšte ima neka.

Samo kao primer, prenosimo jedan kraći odlomak iz knjige “Opadanje”:

…Na čelu vojske tek izašle iz poraza, major Srđan Malešević, poslednji od Maleševića, u novi rat je zagazio… Lažne su pasoše nosili, na brzu ruku tuđa imena i tuđe priče učeći, što su ispod fotografija njihovih na putnim ispravama stajale. U putovanju, jedni uz druge zbijeni, istim poslom vođeni, izgledali su kao ljudi koji se poznaju oduvek, i jedni drugima životom veruju. …Slavili su krsne slave Srbi u doba i nedoba, pa su tako među razrušenim kućama Kinšase, zaklali, i prolećne jaganjce na ražnjevima ispekli. Tri puta se ljubeći, legionari su jedni drugima slavu čestitali, jer u tuđoj zemlji svi su domaćini bili. Odnekud su, veliku kao cev minobacačku, sveću debelu doneli, i upalili je krsteći se, dok su je na prazan municijski sanduk postavljali… Prolivajući piće po suvoj i ispucaloj zemlji Afrike, na pretke su svoje mislili, žrtvu beskrvnu im prinosili, i sećali se. Pesme iz otadžbine su pevali, želje da slavu iduću kući dočekaju, izgovarali su glasno, njihovom ispunjenju najdajući se, očima i osmesima pričali su i sanjali legionari, plaćenici, boljih vremena i lepših slava se spominjući, zahvalni što su Đurđevdan i ovako proslaviti mogli…

Vulinovo pisanje je, otpilike, na nivou sastava iz sedmog ili osmog razreda. Zato se pitamo: da li je gori Aleksandar Vulin ministar ili je gori Aleksandar Vulin – pisac?

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SVEDOČANSTVO O UŽASU IZ KAJZENA: PRETNJE, MOBING I ROBOVSKI POLOŽAJ RADNIKA

Comments

comments