Korona

Lončar: U Srbiji zaraženo 557 zdravstvenih radnika; Odgovaraće svi kod kojih se utvrdi odgovornost

U Srbiji je trenutno koronavirusom zaraženo 557 zdravstvenih radnika, što je 11,43 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva zaraze ovim virusom kojih ima 4.873, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je kazao i da toliki broj obolelih zdravstvenih radnika jeste nešto što može da se “nadomesti”, odnosno da “reorganizujemo sistem da bi mogao da funkcioniše”.

Na pitanje da li će biti utvrđivanje odgovornosti u zdravstvenim ustanovama gde je masovno ušla zaraza, kao na primer u bolnicama u Ćupriji i na Dedinju, Lončar je odgovorio da će odgovarati i biti procesuiran svako za koga se utvrdi postojanje odgovornosti za nešto što se desilo.

Lončar je kazao da su imali izbor da zaustave rad tih ustanova radi vođenja istrage, ali da bi to značilo da ustanove u tom periodu ne rade i pacijenti ne bi bili zbrinuti.

“Mi smo se opredelili za drugi način: da u najkraćem roju osposobimo ustanovu sa postojećim kadrom, tako da nikoga ne ugrozimo, već da lečimo pacijente. To znači i da istestiramo svakog za koga je to neophodno, izvrši se dezinfekcija prostora i preraspodelimo postojeće lekare, dovedemo sa drugih mesta ako treba, da se ukaže pomoć onima kojima je najpotrebnija, pre svega hitnim slučajevima. Što ne znači da se neće ispitati šta i kako se desilo. Insistiramo, i u tim i u drugim bolnicama, na poštovanju pravila i upotrebi zaštitnih sredstava koja su neophodna, bez ikakvog opuštanja”, kazao je Lončar.

Comments

comments