Društvo

Macurine suze urodile plodom – bila na sastanku sa Brnabićkom

Narodna poslanica Skupštine Republike Srbije i jedna od liderki Stranke moderne Srbije, Tanja Macura nakon duge borbe i poslednje konferencije na kojoj je zaplakala uspela je da dođe do premijerke Ane Brnabić koja je danas prihvatila tri predloga za amadmane “zakona o nestalim bebama”.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Brnabićka je prihvatila predloge za tri amadmana i objasnila da će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini na razmatranje, a ti amadmani će olakšati rešavanje nekih spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazala.

Predloženim amandmanima predviđa se formiranje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Comments

comments