Svet

Madjarska na čelu Kfora od iduće godine?

Madjarska namerava da iduće godine preuzme komandnu dužnost u mirovnoj misiji na Kosovu, što bi bilo prvi put da država iz regiona bude na čelu medjunarodnih snaga Kfora, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu (www.balkansec.net), to je u Vašingtonu izjavio madjarski načelnik Generalštaba Ferenc Korom, u razgovoru sa zamenikom načelnika združenog Generalštaba SAD generalom Džonom Hajtenom.

Ukoliko Madjarska dobije podršku za tu inicijativu, mesto komandanta Kfora prvi put preuzeće jedna država iz regiona a time bi se prekinula i dosadašnja praksa da na čelo misije dolaze oficiri zapadnoevropskih članica NATO.

Najava madjarskog načelnika Generalštaba dolazi posle nedavne odluke Budimpešte da pojača svoj kontigent u Kforu sa još 100 vojnika.

Madjarska od svih država regiona ima najviše vojnika u misiji Kfor koja ukupno broji 3.526 ljudi iz 27 zemalja i njihov bataljon smatra se ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.

Prvi čovek Kfora trenutno je general Mikele Rizi i on je jedanaesti oficir iz Italije koji predvodi tu misiju.

Od 2000. godine do danas komandanti Kfora bili su generali Velike Britanije (jednom), Francuske (tri puta), Nemačke (sedam puta), Norveške (jednom) i Španije (jednom).
Madjarska i Srbija i inače imaju vrlo razvijenu vojnu saradnju.

Od 2011. godine na Dunavi ili Tisi redovno se održavaju vežbe rečnih jedinica “Gvozdeni mačak”. Na vežbama “Komšije” zajedno nastupaju jedinice kopnene vojske Madjarske, Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Pored uloge u misiji Kfor, Madjarska na osnovu ugovora sa NATO od 2014. godine obavlja kontrolu gornjeg sloja vazdušnog prostora Kosova.

 

Comments

comments