DruštvoKorona

Medijska i novinarska udruženja: Vlada Srbije da omogući praćenje konferencija za medije Kriznog štaba i uživo

Medijska i novinarska udruženja zahtevaju od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa

“Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija.

Novinarska udruženja ocenjuju i da slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

“Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara”, navodi se u saopštenju.

Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana, ocenjuju novinarska saopštwnja i traže od Vlade da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda.

Comments

comments