Politika

“Ministar Momirović da podnese ostavku i da se više ne bruka”

“Izjava ministra Momirovića da je gradilište Linlonga u Zrenjaninu najkontrolisanije u Srbiji samo je vrhunac njegovog blamiranja, laži i neodgovornosti na visokoj državnoj funkciji”, ocenili su u zajedničkoj izjavi Boško Obradović, predsednik Dveri, i Duško Kuzović, predsedavajući Inicijativnog odbora Udruženja građana „Svi protiv RIO TINTA i rudnika litijuma”.

Obradović i Kuzović navode da je prvi skandal sa kineskim investitorom bila promena namene 95 hektara njive prve klase u građevinsko zemljište.

“Potom im je omogućeno da grade građevinski kompleks od 48 000 m2 bez građevinske dozvole, kako je to konstatovao nadležni građevinski inspektor maja ove godine, što predstavlja najveći nelegalni objekat ne samo u Srbiji, koji očito nije srušen kako bi trebalo po zakonu. Za ovako veliki kompleks bi najpre trebalo da bude izrađen tehnološki projekat i studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali nije. Ovako veliki kompleks ugrožava zagađenjem (industrijskim i saobraćajnim) celokupnu poljoprivredu okolo u prečniku nekoliko stotina kilometara. To ugrožava više desetina hiljada porodica iz Srbije koji žive od rada na svojoj imovini. Da ovde ne govorimo o koncentracionom logoru u kome Linlong drži radnike iz Vijetnama ili svim drugim problemima sa stranim radnicima širom Srbije, a ko zna šta čeka naše radnike u ovoj budućoj fabrici”, navode Obradović i Kuzović.

Ministar je, podsećaju, takođe ocenio da „Rio Tinto vuče svoja istraživačka i eksploatatorska prava iz ranih 2000. godina” i da „prethodne administracije su preuzele tu obavezu, a nijedna ozbiljna država ne funkcioniše po principu diskontinuiteta”.

“Istina je nešto drugo: kada je istekla dozvola data „RIO TINTU” za istraživanje litijuma u lozničkom kraju u vreme prethodnih vlasti, Vučićeva vlast je mogla da je ne produži. Umesto toga, ministar Zorana Mihajlović je svojim potpisom i odlukom izdala nekoliko desetina novih dozvola za istraživanje litijuma širom Srbije, a „RIO TINTU” je dato da radi na otkupu imanja, pravljenju puteva i svim drugim aktivnostima na otvaranju rudnika litijuma u Loznici iako za to nemaju dozvolu. Posebno skandaloznim smatramo ministrovo opravdanje „što je državno preduzeće Putevi Srbije dalo saglasnost Rio Tintu da pribavlja tehničku dokumentaciju za gradnju obilaznice oko Loznice”. Prenošenje prava javnog preduzeća „Putevi Srbije” na stranu kompaniju je odricanje od suvereniteta naše države”, ocenjuju u izjavi.

Obradović i Kuzović dodaju da je ministar Momirović “pristao da služi vladajućem režimu i da potpisuje ugovore zbog kojih će morati krivično da odgovara, ali da je to njegov izbor”.

“Vlada u koju je ušao je poznata po višestruko preplaćenim tenderima, stranačkom zapošljavanju i nameštanju poslova rođačkim firmama, dovođenju stranih radnika u Srbiju i pored nezaposlenosti domaćeg stanovništva, davanju poslova stranim kompanijama umesto razvoju domaćih firmi, opraštanju troškova komunalija i električne energije stranim kompanijama i brutalnom naplaćivanju istih dugova od domaćeg stanovništva, itd. Pogrešnim i kriminalnim odlukama razorili su preostale elemente državnosti koji nisu uništeni sankcijama, bombardovanjem i pljačkaškim privatizacija u poslednjih 30 godina! Ovo što sada radi ministar Momirović može časno da se završi samo njegovom momentalnom ostavkom. Sve drugo vodi njegovoj krivičnoj odgovornosti i zatvorskoj kazni, što čeka i mnoge druge članove Vlade Srbije za sve što su radili”, zaključuju Obradović i Kuzović.

 

Foto: instagram.com/tomamomirovic

Comments

comments