Zabava

NA DANAŠNJI DAN  1. MART

 1. – Vasko de Gama kao portugalski moreplovac je prvi Evropljanin koji se iskrcao na obale sadašnje afričke države Mozambik na svome putu ka Indiji.
 2. – Portugalski vitez Estácio de Sá osnovao Rio de Janeiro.
 3. – Botanički i zoološki vrt Jelouston u SAD-u postao prvi svetski nacionalni park.
 4. – Pobedom Srbije završen je Drugi srpsko-turski rat. Prvi rat sa Osmanskim carstvom 1876. i 1877. — okončan je neuspehom Srbije, ali joj je drugi 1877. i 1878. doneo teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. Ti ratovi bili su nastavak oslobodilačke borbe, a neposredan povod bio je ustanak Srba 1875. protiv turske vlasti u Bosni i Hercegovini.
 5. – U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament – privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kojem je bilo 296 poslanika, postavljenih ukazom vlade. Poslanici su mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani pre Prvog svetskog rata.
 6. – Bugarska je u Drugom svetskom ratu pristupila Trojnom paktu i već 2. marta 1941. u nju su iz Rumunije počele da ulaze nemačke trupe. Uz pomoć Adolfa Hitlera, revanšistička politika Bugarske još više je usmerena protiv Jugoslavije, prema kojoj je godinama imala teritorijalne pretenzije, zauzevši tako veći deo Makedonije i jugoistok Srbije.
 7. – U suđenju koje je trajalo manje od 90 minuta, nemačko-britanski fizičar Klaus Fuks je osuđen za kršenje Zakona o državnim tajnama za odavanje informacija  Sovjetskom Savezu o projektu Menhetn.
 8. – SAD saoštile da su na ostrvu Bikini u Tihom okeanu detonirale hidrogensku bombu Castle Bravo tešku 15 megatona, koja je uzrokovala jednu od najgorih radioaktivnih kontaminacija tokom nuklearnog testiranja.
 9. – Posle tri i po meseca leta, na Veneru se spustila sovjetska “Venera 3“, prvi svemirska sonda koja je prispela na neku drugu planetu.
 10. – Filips je na konferenciji za novinare u Ajndhovenu predstavio prototip optičkog digitalnog audio diska.
 11. – U Cirihu, Svoč grup AG predstavlja javnosti prvi Svoč sat.
 12. – Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost nakon odluke građana na  referendumu o samoopredjeljenju, na kome su Bosanski muslimani i Hrvati glasali za otcepljenje od Jugoslavije, a u Sarajevu su muslimani ispred srpske pravoslavne crkve pucali na srpske svatove, što je nagovestilo građanski rat u bivšoj BiH. 
 13. – U Crnoj Gori se na referendumu 63 odsto građana izjasnilo za zajedničku državu sa Srbijom – Saveznu Republiku Jugoslaviju.
 14. – Posle višednevnih pregovora pod pritiskom SAD, predstavnici Hrvatske, i bosanskih muslimana i Hrvata su u Vašingtonu potpisali preliminarni sporazum o stvaranju muslimansko-hrvatske federacije u BiH.
 15. – Niko od 123 putnika i članova posade nije preživeo pad peruanskog putničkog aviona “Boing 737“, u najtežoj nesreći u istoriji civilnog vazduhoplovstva u Peruu.
 16. – Rođen Sandro Botičeli, jedan od najvećih slikara italijanske Renesanse.
 17. – Rođen Frederik Fransoa Šopen, poljski kompozitor i pijanist.
 18. – Rođen Georg Zimel, njemački filozof i sociolog.
 19. – Rođen Hari Belafonte, američki pjevač i glumac.
 20. – Rođen Havier Bardem, španjolski glumac.
 21. – Rođen Kris Veber, američki košarkaš.
 22. – Umro Toma Rosandić, prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.

 

Comments

comments