Društvo

“Na protestima vidim stvaranje kritičke javnosti, skeptične prema vlasti i prema opoziciji”

Na protestima vidim zametak stvaranja kritičke javnosti, koja je skeptična prema vlasti i opoziciji. To do sada nije bio slučaj. Mislim da su ljudi uvideli da ne mogu politika i život zavisiti od dobrih namera i volje nekog pojedinca, već da moraju da bude stavljeni pod krontrolu institucija“, ocenio je pisac Svetislav Basara.

On je za televiziju N1 rekao da se tokom ptotesta čuje da je pobeđen strah, ali smatra da Aleksandar Vučić ne može nikom da utera strah ako čovek već nije uplašen.

PROČITAJTE JOŠ: PROTEST “1 OD 5 MILIONA” SE OVE NEDELJE ŠIRI I NA KOSMET!

„Strah se može uterati samo ako je prethodno u vama. Mi smo društvo ogrezlo u strahu, otuda toliko nasilja“, dodao je Basara. Smatra da nikada nije bilo autentične opozicije, koja će, kako kaže, promeniti sistem.

„Sistem koji proizvodi knjaževe Miloše i ostale knjaževe, moglo je uspeti da nije Đinđić streljan, ali vide da nemaju računa, lako je vladati laksanjem narodu, minimum ulaganja maksimum profita“, naveo je Basara.

Današnja opozicija mu se, kaže, čini smešnom, jer „sve skupa nemaju ni pet hiljada članova“.

„Vođa opozicije nema stranku mislim da je to lakrdijaški pristup. S druge strane, Vučić ima dobro organizovanu stranku, a ta dobro organizovana stranka služi za sprdačinu opozicji. Neki mediji jesu zatvoreni i to mora da se izbori. Protesti idu ispred RTS, Politike, glasila koja su javni servisi. Ali ne mogu da utiču na Pink, N1. Sloboda se ne dobija, mora da se izbori, i ne jednom za svagda već neprestano“, istakao je Basara.

Upitan zašto uvek mora da bude „vođe“, Basara je rekao da su po sredi nerealna očekivanja – da jedan čovek reši sve probleme.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) FORGET ABAUT DUBRAVKA, VULIN IZ HIR!

„Jedan čovek da je Supermen ne može da reši problem nekoliko miliona ljudi, to se i danas očekuje i onda se država pretvara u Zavod za zapošljavanje, socijalnu ustanovu, babarogu, Diznilend, ima mnogo oblika naša država, osim onog kako treba da izgleda. Treba da bude kao pošta – predate pismo i oni koji treba, odnesu ga tamo gde treba. Vlast na svim mestima teži da zagospodari svima“, dodao je Basara.

Govoreći o mitovima, Basara je rekao da su mitovi gotovo stoprocentno oblikovali našu svest, odnosno – deformisali je.

„Vidovdan je nastao sredinom 19. veka, mit o Vidovdanu je u SPC unesen na samom kraju 19 veka. Ko je Sveti Vid, postoji neki svetac na Siciliji, kao katolički svetac nema šta da traži u pravoslavnom kalendaru. Sve je vezano za jedan datum za koji nema nikakvih činjenica, ne zna se kako je ušao u kalendar. Dan Kosovske bitke je bio praznik Sveti prorok Amos“, naveo je Basara.

Mnogi koji manipulišu Kosovom nikada tamo nisu ni bili, naveo je Basara i dodao da tek kada dobiju vlast obiđu kosovske Srbe. Smatra da za Kosovo nema dobrih rešenja.

„Vidite da je Kosovo glavni problem. Kosovski mit je proizveo tu nepromišljenu odluku da umesto da se posle ustanaka krene u stvaranje moderne države, onda je na četvrtini puta do stvaranja, država počela da traći svoje resurse da osveti boj koji se desio pre 400 godina. Narod koji Kosovo smatra svetom zemljom i drži u tako zapuštenom stanju, ja nisam znao šta da mislim, to je siromaštvo. Mitska mesta u mnogim narodima su održavana, a to je jedno zapušteno bilo“, istakao je pisac, čija će nova knjiga „Atlas pseudomitologije“ biti predstavljena u sredu, u čitaonici Fonda književnosti Biblioteke grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: “PATRIJARH DA STOLUJE TAMO GDE JE NAJTEŽE, A NE U KRUGU DVOJKE”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments