Politika

NAJNOVIJA AFERA: Preko ugovora za izgradnju Koridora 10 građani platili i 133 službena automobila

Za poslove izgradnje autoputa na Koridoru 10 za poslednjih sedam godina, bez posebnog javnog tenedera, prema istraživanju Insajdera, nabavljena su čak 133 službena automobila. Nabavka tih vozila bila je deo uslova tenderske dokumentacije, a zatim i ugovora koji su Koridori Srbije kao investitor potpisali sa kompanijama koje su dobile posao izgradnje autoputa. Prema ugovoru, ta vozila po završenom poslu postaju vlasništvo Koridora Srbije. To znači da je cena tih automobila ušla u ukupnu cenu izgradnje autoputa, a sve to na kraju su platili građani Srbije.  U ovom državnom preduzeću tvrde da su takvi uslovi deo uobičajene prakse kada je reč o međunarodnim ugovorima.

Ilustracija / nabavka automobila
Ilustracija / nabavka automobila

Na Zahtev Insajdera za pristup informacijama od javnog značaja Koridori Srbije su dostavili spisak kompanija i broj vozila koje su izvođači radova imali obavezu da obezbede. Prema tom dokumentu takvi ugovori potpisani su sa najmanje 14 kompanija za nabavku 133 vozila za potrebe investitora, inženjera i nadzora, samo na Koridoru 10.

Kako se u dokumentu navodi takav ugovor je potpisan i za posao izgradnje autoputa na Koridoru 11 na deonici Ljig – Preljina, gde je obezbeđeno osam automobila.

Ceo proces funkcioniše tako što Koridori Srbije raspišu tender i uslove za dobijanje posla izgrdanje određene deonice puta. Firma koja se prijavi pristaje na propisane uslove iz tenderske dokumentacije, a u ovom slučaju podrazumeva I obavezu nabavke određenog broja automobila. To znači da u cenu koju će za izgradnju puta traziti određena firma ulazi i nabavka automobila. Na kraju to plaćaju građani Srbije a državno preduzeće Koridori Srbije dobijaju automobile praktično izbegavajući zakon o javnim nabavkama.

Sadržaj svih ovih ugovora koji su potpisani za izgradnju autoputa, javnosti nije dostupan. Na sajtu Koridora Srbije zvanično su objavljeni samo javni pozivi, konkursna dokumentacija i odluka o dodeli ugovora.

U odgovoru Insajderu, uprkos zahtevu,  Koridori Srbije nisu dostavili delove ugovora koji se odnose konkretno na nabavku vozila, a u kojima se tačno navodi koji su modeli i broj automobila zahtevani.

Način kupovine službenih automobila otkriven posle saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi

Za podatak da su izvođači radova prema ugovoru dužni da kupe automobile koji po završetku posla postaju vlasništvo Koridora Srbije,  javnosti je saznala tek nakon teške saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je poginula jedna žena, a petoro povređeno.

Naplatna rampa Doljevac
Naplatna rampa Doljevac

Naime, vozilo u kojem se nalazio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a koje je izazvalo nesreću, bio u vlasništvu bugarske firme Trejs koja izvodi radove na Koridoru 10. Imajući u vidu činjenicu da vozilo privatne firme koristi direktor državnog preduzeća koje je ujedno i investitor koji je sa Trejsom sklopio ugovor o izgradnji dela autoputa, postavilo se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije.

Kako je tada otkrio Insajder taj automobil je bio jedan od 12 koje je bugarska firma Trejs bila u obavezi da kupi za potrebe investitora, inženjera i nadzora.

(Izvor: Insajder)

Comments

comments